Tientallen bewoners Noordereiland protesteren tegen opheffing van ‘hun’ buslijn

Tientallen bewoners van het Noordereiland hebben van zich laten horen. De bewoners van het eiland zijn boos dat buslijn 47, die nu nog een rondje Noordereiland doet, vanaf 10 januari wordt opgeheven. In de nieuwe dienstregeling van de RET worden de haltes op het eiland vanaf dan bediend door een e-shuttle.

Foto van: Facebook Noordereiland

Lijn 547 rijdt met elektrische shuttles in twintig minuten een ronde om het eiland en begint en eindigt bij halte Koninginnebrug. Bij die halte Koninginnebrug kan worden overgestapt op lijn 32 richting Rotterdam Zuid of juist richting het centrum. Diverse bewoners zijn niet blij met het nieuws. De driepersoons e-shuttle die over het eiland komt te rijden zou te klein zijn en er is volgens bewoners niet geluisterd naar alternatieven.

Demonstranten houden bus tegen
Tientallen bewoners verzamelden zich gisteren daarom bij de halte Meeuwenstraat en beletten een bus om verder te rijden. Op een gegeven moment kwamen diverse agenten poolshoogte nemen, die contact legden met de RET. Een medewerker van de vervoerder legde op zijn beurt contact met een woordvoerder van de gemeente. Die sprak met drie vertegenwoordigers van de bewoners.

Ze zag het allemaal in alle rust aan, sprak met bewoners, knuffelde een hond en wachtte geduldig tot ze weer mocht rijden.”

Het besluit terugdraaien kan niet, was de boodschap. Wel zouden de veranderingen in de dienstregeling al na drie maanden worden geëvalueerd, in plaats van zes maanden. “Veel winst is het niet, maar deze spontane bewonersactie heeft in ieder geval de aandacht getrokken: van politie, de RET en de wethouder”, schrijft Facebookpagina Noordereiland.

De chauffeur van de bus kon in de tussentijd een uur lang niet wegrijden. Maar veel moeite had zij daar niet mee. “Ze zag het allemaal in alle rust aan, sprak met bewoners, knuffelde een hond en wachtte geduldig tot ze weer mocht rijden. Ze werd uiteindelijk zelfs door de bewoners hartelijk uitgezwaaid.”

Poster riep al op tot actie
Op verschillende plekken op het eiland, waaronder bij de supermarkten en in bussen zelf, werden vorige week posters aangetroffen waarin wordt opgeroepen tot een protestactie tegen het opheffen van de buslijn. “We willen een actie houden om lijn 47 Noordereiland – Blaak te behouden”, was de boodschap.

De maker van de poster, die onbekend is, schreef in de poster om dinsdag een bus vast te houden op de halte Meeuwenstraat, zoals ook gebeurde. “Schandalig hoe ze een eiland zonder openbaar vervoer laten zitten. Zo zorg je ervoor dat ouderen en mensen die slecht ter been zijn, nog meer geïsoleerd raken.”

Inhoud poster niet helemaal correct
Overigens klopt dat laatste dus niet helemaal, want er blijven wel degelijk bussen op het eiland rijden. De huidige buslijn wordt enkel vervangen door een andere lijn. Volgens de wijkpagina van het Noordereiland rijden de nieuwe bussen op maandag tot en met vrijdag tussen 06.30 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 08.15 en 19.30 uur.

Tijdens de spitsuren (07.10 – 08.30 uur en 16.30 – 18.00 uur) rijden de bussen met een tweede e-shuttle, zodat er zelfs een 10-minuten bediening tot stand komt.

Posters in Noordereiland roepen op tot protest vanwege opheffen buslijn