Tientallen kerstmannen rijden op een motor door Rotterdam, maar waarom?

Het was zondag een bijzonder gezicht: 31 kerstmannen deden ‘s middags een tour door Rotterdam op de motor. “Kerstmannen op motors is een bekend fenomeen in Amerika, wat we nu eens naar Rotterdam wilden halen”, zegt Joanna Reks van de Poolse motorgroep Husaria Polska Grupa Motocyklowa w Holandii.

De groep begon rond 12.00 uur in Lombardijen en via Pendrecht en Charlois reden de bebaarde motorrijders over de Erasmusbrug het centrum in. De brommende mannen trokken veel bekijks.  “Veel mensen wilden op de foto. Gelukkig namen we vaak buiten een korte pauze als we langs een Poolse winkel kwamen, dus daar was genoeg tijd voor.”

Joanna zorgde tussendoor voor de warme koffie en thee voor de kerstmannen. Ook werd in de pauzes geld ingezameld voor zieke kinderen in Polen. “Veel motorrijders namen daarom een potje mee waar mensen geld in konden doen.”

Herrie
Toch waren er ook klachten over de groep. De motorrijders zouden te veel herrie maken. “Maar herrie hoort er ook een beetje bij. Dat vinden de kinderen erg leuk en we wilden natuurlijk de aandacht een beetje pakken”, zegt Joanna daarover.

Uiteindelijk maakte de groep in de namiddag een einde aan de kerstmannenactie, op verzoek van de politie. “Gelukkig hebben we wel ons ding mogen doen. De politie kent onze groep inmiddels goed.”

Als een familie
Het is niet voor het eerst dat de Poolse motorgroep samenkomt. Al jarenlang doen de motorrijders en hun aanhang van alles met elkaar. Zo reed een aantal kerstmannen vorig naar Brussel, viert de groep elk jaar Kerstmis (“al wordt dat dit jaar erg moeilijk”) en Pasen samen en zijn er vaak gezamenlijke barbeques.

“Deze motorgroep voelt echt als een familie”, aldus Joanna. Piotr, de man van Joanna, neemt vaak het initiatief voor acties en zij helpt hem daarbij. Ook de kerstmannenactie komt uit de koker van Piotr.

Met de actie willen ze overigens niet alleen iets leuks organiseren voor de stad en geld ophalen voor zieke kinderen, de groep wil er ook voor zorgen dat er meer aandacht komt voor de Polen in Nederland. De Poolse cultuur wordt soms nog niet helemaal begrepen in Nederland, zegt Joanna. “We willen gekend worden en met deze actie proberen we aan onze naamsbekendheid te werken.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat