Veel Rotterdammers zitten door het coronavirus tijdelijk of permanent zonder een baan. Rotterdamse bedrijven moeten na besluit van het kabinet van zondagmiddag de deuren sluiten. Een hoop zelfstandigen hebben hierdoor helemaal geen inkomen meer. Hoe gaan de Rotterdammers om met deze crisis?
Naomi Streefkerk uit Crooswijk is freelance fitness instructeur bij sportschool MyLife. Gewoonlijk geeft zij lessen op locatie. Vanwege het sluiten van de sportscholen heeft zij geen werk meer. “Ik vind het verschrikkelijk. Ik ben graag met mensen en vind het fijn om via sport met mensen in contact te komen. Nu gaat dat niet meer”.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) deed gister uitspraak over het opvangen van zzp-ers. Hij zei dat zelfstandigen “wel de groep zijn die zelf hebben gezegd ‘ik hoef geen vast dienstverband’. Dit zijn mensen die zelf bewust dat risico genomen.”
De uitspraak van Wiebes vindt Streefkerk onmenselijk, omdat ook zelfstandig ondernemers recht hebben op steun vanuit de regering. Voor nu kan zij haar vaste lasten financieren met geld dat ze opzij heeft gelegd met freelancen. Naomi heeft een alternatief bedacht om nog steeds 1 op 1 lessen aan te bieden voor geïnteresseerden. “Het is nog steeds risicovol, maar het leven moet doorgaan.”
Danser Gino Taytelbaum uit Crooswijk heeft helemaal geen werk meer en heeft een uitkering aangevraagd. Als freelancer wordt hij ingehuurd om shows te geven. “De shows zijn verzet naar mei/ juni, tot die tijd heb ik even niets.” Vorige week werd een show in Maastricht afgelast omdat er geen bezoekers op de voorstellingen afkwamen. “Het is zo onwerkelijk, zonder bezoekers is er geen show.” Gino geeft aan dat hij nu op zoek gaat naar een andere baan. “Ik werk liever dan dat ik van een uitkering leef.”
Nadat de maatregel inging dat de horeca moesten sluiten, zijn ook bruiloften en andere partijen afgelast. Joyce is freelance fotograaf en voor haar zijn feesten en bruiloften een grote bron van inkomen. “Fotografen hebben het vaak al moeilijk. Nu ben ik op mezelf aangewezen, en op mijn spaarrekening.” Bruidsparen laten weten dat de bruiloft is afgelast, maar kunnen nog geen nieuwe datum plannen. Dit betekent veel financieel verlies, zowel voor het bruidspaar en voor Joyce.
“Dat minister van Financiën, Wiebes durft te beweren dat zzp-ers zelf voor dit risico hebben gekozen, toont dat er weinig begrip er is voor zzp-ers”, aldus Joyce.
Niet alleen zelfstandigen staan onder druk. Veel grote bedrijven treffen maatregelen om zich staande te houden. Maandagmiddag werd duidelijk dat luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verwacht 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren. De luchtvaartmaatschappij roept nationale overheden op tot financiële steun.
Zoë uit Rotterdam-Noord werkt als stewardess bij de KLM. Zij vliegt nog steeds naar landen waar ze minder risico loopt om besmet te worden met het Coronavirus. “Mijn rooster is intact gebleven, dat betekent dat ik nog steeds overal heen kan vliegen.” Voor haar collega’s die een risicoland hebben bezocht is dit een ander verhaal. Het is nu een onzekere periode ook voor collega’s die nog kunnen vliegen. “Elke dag zijn er steeds minder landen die we mogen aandoen.” Zoë verwacht in de toekomst minder werk te hebben. “Ik ga dan iets online beginnen omdat daar nog het meeste werk zit.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat