Hij is net zo groot als de ‘0’ op een 10 eurocent munt en kan virussen overbrengen op de mens: we hebben het hier over de tijgermug. De van oorsprong Aziatische mug is deze week gesignaleerd in Delfshaven. Maar hoe herken je de mug? En wat moet je doen als je hem vindt?
De tijgermug is te herkennen aan hun witte achterpootjes en aan hun kleine formaat. Gewone muggen zijn zo groot als een heel 10 eurocent munt, terwijl tijgermuggen zo groot zijn als enkel de ‘0’ op de munt. Ook zijn gewone muggen bruin of beige en hebben ze geen witte achterpootjes.
Spot je een tijgermug in je buurt? Vraag dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het beestje te komen bestrijden. Je kan de mug ook zelf vangen of doodslaan. Wel vraagt de GGD Rotterdam om een foto te maken van het beestje en de mug in een potje te bewaren voor mogelijk onderzoek.
Als je gestoken wordt is de kans dat je een infectieziekte als knokkelkoorts en chikungunya oploopt klein. Dit komt doordat deze ziekten op dit moment niet in Nederland voorkomen en doordat de tijger nog geen vaste bewoner is hier. Als er een rode ring om de muggenbeet ontstaat of als de muggenbeet warm is en pijn doet, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je door bijvoorbeeld het krabben een infectie hebt opgelopen.
Geen vaste inwoner
De tijgermug is in principe geen vaste inwoner in Nederland. Toch moet de NVWA steeds vaker uitrukken om de mug hier te bestrijden. Dit komt doordat mensen de tijgermuggen per ongeluk meenemen vanaf hun vakantieadres naar huis. De GGD raadt daarom mensen aan om hun auto of caravan goed te controleren op muggen voordat ze naar huis gaan. Maak ook alle waar water in heeft gestaan, leeg en schoon om te voorkomen dat je eitjes mee naar huis neemt.