Tips en tricks voor een betaalbare herfstoutfit

Odair Pereira is fashion designer en oprichter van DAIR design, een High end kledinglijn. Hij heeft zijn collecties gepresenteerd in Parijs, Los Angeles en New York. In New York werd hij zelfs erkend met de award voor uitstekende fashion designer! Met zijn kleding houdt hij zich veel bezig met upcyclen, het hergebruiken van kleding en er totaal iets anders van maken. Hij heeft ook nog wat goede tips hoe je zonder al te veel geld er nog modieus bij kan lopen.

“Ik heb het eigenlijk altijd erg belangrijk gevonden met een high end brand nog steeds betaalbare fashion te kunnen maken”, vertelt Odair over zijn werk, “en het hergebruiken van kleding is daar een hele goede voor”. Hij heeft wat trucjes die mensen kunnen gebruiken wanneer je met een low budget er nog tof uit kunt zien, “als je al weet wat je zelf fijn en mooi vindt kun je al kosten besparen door geen dingen te kopen die niet nodig hebt. De basics en dingen die je op verschillende manieren kunt dragen zijn belangrijk”.

Trends
Er zijn verschillende trends waarvan Odair zegt dat het door de coronatijd komt, “we willen kleding stukken die praktisch zijn”, waar veel zakken in zitten bijvoorbeeld. Oversized kleding is erg in dit najaar, “het model is ook lekker wijd”, zegt Odair over het kledingstuk dat hij heeft voor onze stagiair Quinten heeft uitgekozen.

Upcycling
Nog een trend in de mode is upcycling, een kledingstuk hergebruiken en er totaal iets anders van maken. “Ik hoop dat het niet alleen een trend blijft, maar dat het een vast item wordt in de fashion industrie. Het zorgt ervoor dat je met verschillende stijlen, van high end tot streetwear nog steeds dingen kunt hergebruiken.” Odair heeft dat in zijn eigen kledinglijn altijd wel gedaan vertelt hij, “ik heb van een broek een tas gemaakt, en jas heb ik veranderd qua materialen in een jurk”.

Swapshop
The Swapshop is een vintage winkel waar je kleding kunt brengen en in ruil daarvoor krijg je punten. Daarmee kun je weer korting krijgen op kleding die je daar koopt. Nina is verkoper bij de winkel en shopt sinds ze wat meer is gaan verdiepen in de fashion alleen nog maar tweedehands. “Ik denk dat elke manier van hergebruik super goed is, er is natuurlijk super veel kleding.”

“Het is leuk om te horen wat alle verschillende manieren zijn waarop je kleding kan hergebruiken”, vertelt Quinten, die gestyled is door Odair.