De overheid startte in mei met een campagne om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van de Nederlanders en hen te laten weten dat ze niet alleen zijn. Tijdens deze campagne ‘Fit op jouw manier’ worden er tips gegeven zoals ‘Span je billen aan als je op de bank zit’, ‘Snijd eens je groenten in andere vormen’ en ‘Adem diep in en dan weer uit’. Maar, voelen de Rotterdammers zich zo wel serieus genomen?
Met de tips haalt de Rijksoverheid zich in ieder geval heel wat kritiek op de hals. Op sociale media reageren Nederlanders verbaasd: “Het ergste is nog dat daar geld in is gestoken dat ook naar iets zinvols had kunnen gaan.” Ook op de redactie van OPEN Rotterdam roepen de tips verwarring op. “Ik dacht eerlijk gezegd dat het een grapje was”, reageert een redactielid.
‘Doorgeslagen’
Redacteur en psycholoog Zoë Pinto e Neto snapt het doel van de campagne niet. Volgens haar zijn het op zich wel grappige tips voor het doorbreken van de dagelijkse sleur, maar niet echt nuttig wanneer het gaat om mentale klachten. “Het voelt alsof ze zijn doorgeslagen in het ‘laten we het luchtig houden’, maar dit is helemaal geen luchtige kwestie. Daarbij kan ik het me voorstellen dat mensen zich zo totaal niet serieus genomen voelen.” Met tips als ‘Maak een dagboek voor je eten’ kun je mentale klachten niet verlichten. “Steeds meer mensen hebben mentale hulp nodig; biedt dan gratis online e-health modules of psycho-educatie aan.”
Tijdens de coronacrisis startte Zoë met de serie ‘Mentaal gezond tijdens corona’, waarin zij met verschillende deskundigen, professionals en ervaringsdeskundigen sprak. Tijdens die gesprekken gaven zij en haar gasten tips voor haar kijkers. Hieronder vind je een aantal checklists en tips die zij in de serie gaf. Kijk hier de serie terug voor uitleg en tips.
Lange wachttijden
Een week eerder klopte Leonie de Bont, lid van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) van OPEN Rotterdam, aan bij de redactie. Zij loopt in haar werk als huisarts tegen een erg schrijnend probleem aan, dat zich met name de laatste tijd voordoet: er is geen plek in de Geestelijke Gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ). De wachttijden zijn al langer een probleem, ook voor volwassenen, maar nu komen er vaker jongeren bij haar op het spreekuur, die vervolgens geen kant op kunnen om hulp te krijgen voor hun problemen.
Reporter Nora ging vandaag de straat op om de Rotterdammers te vragen wat zij van de tips vinden.
Heb je last van mentale klachten of zelfmoordgedachten? Neem dan contact op met de huisarts, praktijkondersteuner of ga naar 113.nl.