Hoe is het met de bijen in Rotterdam? ‘Minstens net zo slecht als vorig jaar’

Je kent ze wel, ze maken honing, ze maken veel lawaai maar daarnaast doen ze ook veel goeds voor ons. We hebben het natuurlijk over bijen. Op 20 mei staan de bijen centraal, om te vieren wat zij allemaal voor de mensheid betekenen.

Al een tijd gaat het slecht met de bijen in Rotterdam. Normaliter haalt 5% van de bijen het voorjaar niet. Maar vorig jaar liep dat op tot wel 30%. Dit is een groot probleem, want zonder de bijen zijn onze schappen een stuk leger en kunnen wij niet genieten van groenten en fruit.

Iets mis met ecosysteem
Op het moment dat een groot deel van de winterbijen het voorjaar niet haalt en vroegtijdig sterft, dan is dat een signaal dat er iets mis gaat in ons ecosysteem. OPEN Rotterdam belde dit jaar opnieuw de Rotterdamse stadsimker om hem te vragen of het al wat beter gaat. Maar direct antwoord hij met: “Dit jaar is het echt minstens zo erg, waarschijnlijk gaat het zelfs slechter.”

De aanleiding is nog vrij onbekend, het kan overal van afhangen. “Als we de oorzaak wisten, konden we het verhelpen”, zegt de stadsimker Balten Schalkwijk. Balten maakt zich ernstige zorgen over de bijen en het probleem dat zich verspreidt.

Eerder maakten we een reportage waarin Schalkwijk tips gaf om de geel-zwarte vliegende beestjes bij te staan tijdens het hoogseizoen: