Toch terrassen open in de stad?

De horeca wil het en veel Rotterdammers snakken ernaar; een drankje en een hapje in de voorjaarszon op een terras. Dat is nog steeds niet mogelijk, want vanwege de lockdown moeten de tafels en stoelen binnenblijven. Of toch niet? In het centrum van de stad staan op verschillende plekken openbare picknicktafels. Deze stadsterrassen zijn geplaatst door de gemeente. 

Dankzij het mooie weer van de afgelopen dagen, was het erg druk op deze plekken en foto’s van mensen met een drankje in de stad aan een tafel gingen al heel snel rond op Facebook. 

“Ze staan er al heel erg lang”, vertelt een horecaondernemer in de Pannekoekstraat. “Net voor de tweede lockdown werden ze geplaatst, en mocht iedereen daar zitten. Na een tijdje kregen we te horen dat ze toch niet meer gebruikt mochten worden en werden de tafels opgestapeld. Nu mag het weer en met dit mooie weer, wordt er dus gebruik van gemaakt.” Vindt ze het niet raar dat haar eigen terras niet open mag, maar dat mensen wel gebruik mogen maken van deze tafels? “Een beetje vreemd is het wel, maar ze staan zo dicht bij onze zaak, dat mensen hier iets komen halen en het daar drinken, dus het is voor ons wel gunstig.”

Een collega ondernemer is ook gemengd enthousiast. “Ook hier komen mensen afhalen en gaan daar zitten, maar ik heb zelf een prima terras, waar je echt goed afstand kunt houden, maar dat mag ik dan niet gebruiken? Dat vind ik wel scheef. En wij hebben het geluk dat het bij ons in de buurt is, want er zijn genoeg ondernemers die niet zo’n plek voor hun deur hebben en ik kan me goed voorstellen dat zij hier niet blij mee zijn.” De regels worden wel goed in de gaten gehouden. “De politie en handhaving lopen hier regelmatig langs en als er te grote groepen zijn, of mensen hebben teveel gedronken, dan worden ze erop aangesproken.”