Toeslagenjongeren: slachtoffer zonder erkenning & elk jaar opnieuw zorg aanvragen voor een kind dat niet beter wordt

In Ombuds TV is ze al een aantal keren te zien geweest: onze ombudsman (of ombudsvrouw, wat je wil) Marianne van den Anker. Toch is zij niet de enige ombudsman in Rotterdam en omstreken, er is ook nog een kinderombudsman, Stans Goudsmit.

Een van de grootste dossiers waar zowel de ombudsman als kinderombudsman en hun teams de afgelopen tijd hun handen vol aan hadden, was de toeslagenaffaire. Binnen de ombudsman wordt er gesproken over het ‘toeslagenschandaal’, omdat dit volgens hen meer recht doet aan het onrecht van de slachtoffers.

De situatie van toeslagenouders, de mensen die kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd en door onterechte gedwongen terugbetalingen in de financiële problemen zijn gekomen, is bij veel mensen bekend. Minder bekend is de situatie van toeslagenjongeren. “Toeslagenjongeren zijn de kinderen van de slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar vaak zijn die kinderen al meerderjarig dus daarom zijn het jongeren”, aldus Goudsmit.

Wat de kinderombudsman veel ziet, zijn psychische problemen bij deze groep, en dat is niet het enige. Om hun ouders financieel te kunnen helpen, hebben sommigen veel geld geleend bij DUO, zodat ze mee konden betalen aan de boodschappen. Ze zijn ook gedwongen heel snel volwassen geworden, want naast school hadden ze soms twee banen, zodat het gezin het hoofd boven water kon houden.

Eén van deze jongeren is ‘Stella’ uit Spijkenisse. Net als bij zoveel slachtoffers van het toeslagenschandaal, zit er ook bij haar nog veel pijn en schaamte over wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Om die reden vertelt ze haar verhaal anoniem bij Ombuds TV.

“Op het moment dat jouw ouders problemen krijgen met rekeningen, is het natuurlijk heel moeilijk, want jij gaat natuurlijk merken dat jouw ouders wel heel veel stress hebben. Dat bepaalde dingen niet kunnen zoals schoolreisje”, aldus ‘Stella’. Bekijk hieronder de uitzending om haar verhaal te beluisteren.

In deze video wordt gesproken over zelfmoord. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via chat: www.113.nl of 0800-0113.