Tot ziens zeggen nog moeilijker tijdens coronacrisis

Afscheid nemen van een dierbare is een van de zwaarste dingen die we kunnen meemaken. Het RIVM heeft tijdens de coronacrisis ook beperkingen gesteld aan uitvaartdiensten. Zo mogen er maximaal dertig personen aanwezig zijn. ODENS Uitvaart & Begeleiding wil de nabestaanden op een goede manier helpen bij het afscheid nemen, ook tijdens de coronacrisis.

Katja Hehenkamp en Roley van Doorn werken samen bij de ODENS Uitvaart & Begeleiding. “Afscheid nemen van je dierbare is een van de moeilijkste momenten uit je leven”, zegt Roley. Door de coronacrisis wordt het afscheid beperkt voor de nabestaanden met maximaal dertig aanwezige personen en anderhalve meter afstand. “Waarom geen afscheid in ruime horecagelegenheden die nu gesloten zijn? Hoezo moeten we nu massaal naar de aula’s van crematoria? Ik wil graag benadrukken dat een goed afscheid zó belangrijk is”, laat Katja weten op Twitter.

Afscheid nemen in de omgeving van de favoriete plek van de overledenen kan al een goed afscheid zijn, daarom hebben Katja en Roley dit idee de wereld in geholpen. “Bij het bellen met familieleden komt er een oergevoel naar boven, dat wij hen moeten helpen.” Nu tijdens de coronacrisis kunnen de partners van overledenen niet aanwezig zijn bij de uitvaart, vanwege mogelijke besmetting. ODENS Uitvaart & Begeleiding probeert daarom op verschillende creatieve manieren oplossingen te bedenken zodat mensen van een afstand nog afscheid kunnen nemen, zonder fysiek op locatie te hoeven zijn. Als het nodig is geven zij de optie om via een livestream de dienst uit te zenden of vragen zij mensen vlogs in te sturen die tijdens de dienst wordt laten zien, zodat zij toch aanwezig zijn.

Ondanks dat het een treurige periode is willen zij de ruimte bieden, zodat mensen kunnen rouwen. “Wij maken ons sterk voor creatieve oplossingen in de uitvaartbranche. “We mogen hopen dat het niet gaat gebeuren, maar als het sterftecijfer blijft oplopen wordt de belasting bij de crematoria en uitvaartcentra steeds hoger. Als we de horecagelegenheden kunnen gebruiken na de crematie of begrafenis, helpen we ook de nabestaanden om het rouwproces beter te laten opstarten en helpen we de horeca ook nog eens”, zegt Katja. Want nogmaals, goed afscheid nemen is ontzettend belangrijk voor het rouwproces.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat