Traineeship van Zadkine Hoogvliet en gemeente Rotterdam moet zorgen voor nieuwe handhavers

Nog meer handhavers op straat? Als het aan de gemeente Rotterdam ligt wel. Dinsdagmorgen werd daarom een bijzonder traineeship ingeluid in samenwerking met de Veiligheidsacademie van Zadkine in Hoogvliet. Gedurende een jaar moet de samenwerking zo’n honderd nieuwe boa’s voor Rotterdam gaan opleveren.

“Ik wil Rotterdam een veiligere stad maken en voel me daar als inwoner ook verantwoordelijk voor. Dus het lijkt me heel leuk om dit te doen”, vertelt trainee Saferio Hoefdraad. Samen met negen andere trainees volgt hij het komende jaar de mbo-opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid (HTV), dat wordt afgesloten met een erkend diploma én een baan.

Het idee ontstond door de wens van het college om meer handhavers aan te trekken. Volgens het coalitieakkoord moeten er namelijk meer handhavers in de stad komen, om onder meer dichter bij burgers en bewoners in de wijk te staan: “Een bekend gezicht in de wijk, zoals je bijvoorbeeld ook een wijkagent hebt. Dat willen we graag ook met handhavers gaan realiseren. Om zulke nieuwe krachten versneld aan te nemen kwamen we daarom op het idee om ze zelf op te leiden in een zogenaamde ‘Rotterdam’ klas. En dat is uiteindelijk dit traineeship geworden”, vertelt directeur Toezicht & Handhaving, Miriam Harika-Mouazziz, van gemeente Rotterdam.

Door deze samenwerking kunnen de lessen deels bij Zadkine Veiligheidsacademie en deels bij IBT, het opleidingscentrum van gemeente Rotterdam op de van Ghentkazerne, worden gevolgd. Het grote voordeel hiervan is, dat de trainees direct de theorie in de praktijk toepassen bij opleidingen (IBT) en tijdens de stageperiode in een van de handhavingsteams in Rotterdam.