Tramhaus krijgt Amerikaanse erkenning: ‘Dat ons nummer daar opeens belandt, super vet!’

Foto van Titouan Massé

De band Tramhaus valt ook buiten de Rotterdamse grenzen op. Na eerdere liveshows in Europa krijgen de Rotterdammers nu voor het eerst ook muzikale erkenning vanuit Amerika. Het invloedrijke radiostation KEXP uit Seattle heeft het nummer ‘Make it Happen’ uitgeroepen tot song of the day: “Dit is echt groot voor ons als band.”

De internationale erkenning van het radiostation KEXP is niet zomaar iets. Het radiostation uit Seattle, Washington, trekt wekelijks bijna 200.000 luisteraars, heeft meer dan 450.000 volgers op Instagram en heeft met hun YouTube-kanaal met meer dan drie miljoen abonnees een grote impact op de alternatieve muziekscene. Bassiste Julia Vroegh waardeert de erkenning: “KEXP is echt heel groot, als je daar wordt gedraaid, dan heb je het wel gemaakt.”

Rotterdams zweet in een tropische sauna
De muziek van Tramhaus stond al langer op de radar van KEXP. Kevin Cole, DJ en radiomaker bij KEXP, zag de band eerder dit jaar in Groningen op het festival Eurosonic. Eind maart kruisten de wegen van Cole en Tramhaus elkaar opnieuw. Op een wel heel bijzondere manier.

“We speelden op het Tremor festival op het eiland São Miguel, een Portugees eiland in de Azoren. Cole had onze show gemist omdat het te druk was. Later kwamen onze gitarist Mischa en technicus Elmo per toeval Cole tegen in de sauna”, aldus zanger Lukas Jansen. Terwijl Mischa en Elmo in handdoekjes zaten te zweten raakten ze aan de praat: “Zonder dat ze wisten dat hij het was, echt heel bizar”, aldus Lukas. Julia vertelt verder: “Cole zei destijds: ik ga jullie binnenkort draaien en noemen in mijn podcast. Door hem is het nummer nu song of the day bij KEXP.”

Kritiek op Rotterdams sloopbeleid
De keuze van KEXP om te kiezen voor het nummer ‘Make it Happen’ is opvallend te noemen. Het nummer komt uit augustus 2022 en de band heeft sindsdien meerdere singles uitgebracht. Een relatief ‘oud’ nummer dus wat nu internationale aandacht krijgt. Drummer Jim Luijten snapt de keuze wel: “Ik vind het grappig dat ze voor een nummer hebben gekozen van bijna een jaar oud, maar zo te zien heeft dit nummer de tand des tijds doorstaan. Het is ook gewoon echt een banger.”

‘Make it Happen’ is volgens zanger Lukas een vrij activistisch nummer waarin hij kritiek geeft op het stadsbeleid: “Ik ben aan de haal gegaan met de slogan van Rotterdam. Het impliceert dat je alles waar kan maken wat je wilt, als je maar best doet. In de realiteit is dit voor veel mensen in Rotterdam helemaal niet het geval.”

Het activisme en de kritiek wat te horen is in het nummer is terug te zien in de videoclip van het nummer. Deze is opgenomen in de Wielewaal, wat volgens Lukas het toonbeeld is van de misplaatstheid van deze slogan.

Voor de opname van de clip van ‘Make it Happen’ maakte OPEN eerder dit jaar een reportage.
Het bericht gaat verder onder de video.

Tramhaus goes America?
De band is laaiend enthousiast over de aandacht vanuit Amerika. Lukas: “We voelen ons serieus genomen, dat is echt heel mooi. We doen dingen in Nederland en Europa en dat gaat de laatste tijd heel erg goed. Dat ons nummer nu opeens in Amerika belandt is gewoon echt super vet.”

Zanger Lukas hoopt op een mooi effect na deze Amerikaanse erkenning: “We worden nu opgepikt en gedraaid. Daar ben ik heel trots op. Het is nu een beetje afwachten wat dit doet. We hopen dat we ooit kunnen touren in Amerika. We gaan het zien.”