Transgender vrouwen uitgesloten van deelname atletiekwedstrijden

Het is vandaag de internationale dag van transgendervisibiliteit. Dit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. Tegelijkertijd wordt er een nieuwe maatregel toegepast waarbij transgender vrouwen worden uitgesloten van deelname aan atletiekwedstrijden.  

Tot op heden zijn transgender vrouwen in de praktijk niet actief bij internationale atletiekwedstrijden. Joop van Leersum, voorzitter van Rotterdam Atletiek; “Hoe wij erin staan is dat iedereen mag komen sporten bij Rotterdam Atletiek, dat is het meest belangrijke”, zegt hij “We zijn een sportvereniging waarbij het sporten, plezier en het samenzijn voorop staat.” De nieuwe maatregel is voor Rotterdam Atletiek bijzaak vanwege het lokale karakter van de sportvereniging. “Aan lokale wedstrijden mag iedereen meedoen”, zegt Joop. 

Testosteron 

De regels voor transgender vrouwen zijn flink aangescherpt tot een verbod door de internationale atletiekbond World Athletics, omdat testosteron – de stof die bij mannen in grotere mate aanwezig is dan bij vrouwen – een hormoon is dat een belangrijke rol speelt in de spierontwikkeling van het spierweefsel. In januari was het plan dat transgender vrouwen die met medicijnen hun testosteronniveau omlaag kunnen brengen mogen deelnemen aan de atletiekwedstrijden, maar dit plan is van de baan. Volgens atleet Anne van der Wiel is de topsport een keiharde wereld, maar had het plan om het testosteron omlaag te brengen ook voldoende geweest: “Ik snap dat de keuze is gemaakt om vrouwen met te veel testosteron in hun bloed alleen toe te laten bij atletiekwedstrijden als hun testosteronwaarden omlaag gaan. Alleen denk ik dat het heel veel impact heeft op hen, omdat ze op een natuurlijke manier worden geboren en een soort van moeten veranderen om tot een bepaalde categorie te behoren.”