Tuindorp Vreewijk bestaat 100 jaar

Tuindorp Vreewijk bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd. Wij gaan op stap met een bewoonster die is geboren in Vreewijk de Vaan. Janny Kok woont nu in het ‘mooie’ deel van Vreewijk.
We bellen aan bij trotse bewoner Janny Kok. Zij woont haar hele leven al in Vreewijk. “Welkom in Vreewijk honderd jaar. Zo oud ben ik nog niet hoor”, grapt ze. Over de buurt is ze te spreken. “De buren praten wel met elkaar. Er bestaat ook wel zoiets als burenhulp”, vertelt ze over de verhoudingen in de wijk.

Vreewijk is een groene wijk. Bij de oplevering van de eerste huizen noemde men het een tuinstadwijk. “Een echte Vreewijker heeft geen tegeltuin. Of die tegeltuin wordt dan toch gezellig opgefleurd”, vertelt Janny. Vervolgens neemt ze ons mee naar de Museumwoning aan de Lede 40. Die woning is nagenoeg identiek gebleven. “De meneer die er woonde heeft er vrijwel niets aan veranderd.” De woning is compleet in de stijl van enkele decennia geleden. “Hier staat een televisie. Die hadden wij bijvoorbeeld niet thuis. Vroeger keken we dan bij de buren. En daar moesten we netjes voor bedanken”, blikt ze terug op haar jeugd.