Tuinieren voor vrede in de Gandhituin

Tussen de A20 en de Gordelweg, langs de oude Hofpleinlijn, ligt het Nutstuinencomplex Hof van Noord. Op dat complex bevindt zich de Gandhituin: zo’n duizend vierkante meter sociale stadslandbouw.
Mahatma Gandhi zei eens: “De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.” In de Gandhituin wordt getuinierd naar behoefte van de vrijwilligers die er werken, want de opbrengst wordt eerlijk verdeeld. En daarvan blijft ook voldoende over voor bijvoorbeeld de voedselbank.

Cultureel antropoloog Rutger Henneman is een van de oprichters van de buurttuin en ook hij werkt er vrijwillig want “dat is zo afgesproken”. De vrijwilligers van de Gandhituin vormen een kleine democratie, dus over belangrijke beslissingen wordt gestemd. En iedereen is welkom om mee te doen.

Naast tuinieren heeft de Gandhituin ook een leslokaal waar onder meer yoga wordt gedaan, films worden vertoond en workshops worden gegeven en is het hele complex duurzaam aangelegd met zonnepanelen, een zonneboiler en een eigen put om de gewassen met grondwater te besproeien.