Turkse motorclub tourt door Nederland op Turkse nationale feestdag

Turken over de hele wereld vieren op 19 mei de jeugd- en sportdag, die is uitgeroepen door een van de grondleggers van het moderne Turkije: Mustafa Kemal Atatürk. Deze dag geldt ook direct als de nationale herdenking van de in 1938 overleden president van Turkije en Turken over de hele wereld vieren deze dag. Dat geldt ook voor de T-Bikers, een motorclub van Turkse Bikers, die al 12 jaar bestaat en leden heeft in heel Europa.

De Nederlandse tak van de T-Bikers spreekt vaak af in Rotterdam. Harun Topal is een van deze T-Bikers en is al enkele jaren samen met zijn vrouw lid van de club. “Er hangt vaak een nare lading aan motorclubs, of motorbendes zoals we soms worden genoemd, maar er zijn bij ons gewoon duidelijke regels”, zegt Topal, “naast het motorrijden hebben we ook activiteiten als karten of wintersport waar we dan het hele gezin bij betrekken”. Verschillende leden beschrijven de T-Bikers meer als een familie dan als een motorclub.

De leden van de T-Bikers voelen zich verbonden door hun gemeenschappelijke roots en komen vooral bij elkaar voor belangrijke Turkse (feest)dagen. Topal zag ooit een 19 mei bijeenkomst van de T-Bikers, waar ruim 150 motorrijders met Turkse vlaggen bijeenkwamen. “Dat vond ik toen zo gaaf dat ik dat elke keer mee wil maken, sindsdien ben ik lid”.

Op de vraag of Topal zich meer Turks of Nederlands voelt, reageert hij nuchter: “Het is wel zo dat je op dat soort dagen meer Turks bezig bent, maar in mijn dagelijks leven ben ik meer Nederlands bezig”, zegt hij, “Ik ben Nederlander, maar ik ben ook Turk. Dat blijven je roots, en dat trekt toch wel”.

De Jeugd- en Sportdag valt dit jaar niet in het weekend, dus zal de geplande motortour door Nederland langs Utrecht, Amsterdam en Rotterdam dit jaar op 21 mei plaatsvinden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat