Turkse Rotterdammers brengen stem referendum uit

Alle Turkse Nederlanders mogen van 4 tot 9 april hun stem uitbrengen over een nieuwe grondwet in Turkije. Het referendum gaat over 18 wijzigingen in deze grondwet, waar de Turken Evet (Ja) of Hayir (Nee) tegen kunnen zeggen.

Omdat er maar drie stemlocaties in Nederland zijn kiezen veel Turkse Rotterdammers ervoor om samen met busjes naar Den Haag af te reizen om te stemmen. “Er zijn mensen die geen rijbewijs of vervoer hebben, daarvoor hebben wij geregeld dat ze gewoon opgehaald kunnen worden”, zegt een van de stemmende Rotterdammers.

De peilingen schommelen nog, maar de opkomst is niet slecht. “De eerste dag was de opkomst ongeveer 9000 mensen” zegt Ozan Demjer, vrijwilliger bij een van de stembussen in GIA in Den Haag. “Vanaf 17:00 tot 20:30 uur is het erg druk, als mensen van hun werk komen” zegt Serife Alpaslan, vrijwilliger bij een andere stembus.

Op de vraag wat beiden hebben gestemd antwoord Demjer: “Nee. De lange arm van Erdogan moet afgesneden worden, daarom stemmen wij nee”. Alpaslan heeft ook nee gestemd. “Ik ben tegen eenmansmacht, het is dan moeilijk om hem – president Erdogan – te controleren.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat