Turkse vrouwen vieren Suikerfeest met ontbijt

Een maand lang vasten wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. In het Sociaal Cultureel Centrum Iskender Paşa vieren de vrouwen het Suikerfeest met een ontbijt met onder andere heerlijke baklava en Börek. Eén van de vrouwen die aanwezig was was Gulseren Akgul. Zij is zeer betrokken bij de moskee.

Normaliter staat Gulseren Akgul ook in de keuken om voor hapjes te zorgen, maar dit jaar had ze daar geen tijd voor. Ze geniet altijd volop van het Suikerfeest. `De Ramadan is voorbij en dan begint het Suikerfeest. Er staan allemaal lekkere dingen op tafel. Je viert het met iedereen. Je vrienden, familie en de buren. Iedereen is welkom. De deur staat de hele dag open.’ Ze vindt het wel jammer dat er steeds minder vrouwen naar het ontbijt toe gaan, omdat ze het te druk hebben en niet zo makkelijk vrij kunnen krijgen van hun werk.

Het Suikerfeest is ieder jaar op een andere datum, omdat ook de Ramadan ieder jaar op een andere datum begint. De Turken en de Marokkanen vieren het Suikerfeest ook niet op dezelfde dag. Dit komt omdat ze zich vast houden aan de tradities van hun eigen land.