Twaalf jaar wachten op de Dance Parade: ‘Ik gun het ook de nieuwe generatie om dit mee te maken’

Vrijdag 10 Juni kwam in het coalitieakkoord naar voren dat er kans is dat de Dance Parade, na twaalf jaar, eindelijk terug keert naar Rotterdam. Om de Dance Parade nieuw leven in te blazen moet er goed worden gekeken naar de randvoorwaarden, zoals het verplaatsen van de festival locatie, en de veiligheid.

Rotterdam was twaalf jaar terug nog de thuishaven voor het grootste dance event van de BENELUX: De Fast Forward Dance Parade. Dit feest was destijds geïnspireerd op de LOVE-Parade in Berlijn en maakte in 1997 voor het eerst zijn entree door de straten van Rotterdam. De stoet van ongeveer 40 praalwagens zorgde voor een grote mix aan muziekstijlen voor de dansende massa. Na dertien edities, kwam in 2010 een eind aan dit jaarlijkse evenement. De overlast die de Dance Parade zou veroorzaken, was niet langer hanteerbaar. Er wordt nu gekeken onder welke omstandigheden de Dance Parade weer terug kan keren naar de stad.

Handtekeningenactie
Mitchell Hellema initieerde in 2018 al een handtekeningenactie, via Facebook, voor de terugkeer van de Dance Parade. Deze petitie is nog steeds actief. Mitchell ziet dan ook een stijging sinds het nieuws van vrijdag. Zelf heeft hij nooit de Dance Parade meegemaakt, hiervoor was hij net iets te jong. Toch is hij van mening dat het evenement een toevoeging is voor Rotterdam. Mitchell hoopt dan ook dat het niet blijft bij een gerucht dit keer, maar dat hij volgend jaar aanwezig kan zijn op zijn eerste Rotterdamse Dance Parade. Wat verwacht hij ervan? “Dat de hele oude en nieuwe garde de straat op komt; een feestende mix van jong en oud.”

Ook deze ‘oude garde’ kan niet wachten om het feest weer te hervatten. Zo tekende Annegien jaren terug al de handtekeningenactie van Mitchell. Zelf ging Annegien meerdere keren naar Berlijn en was ze blij om in 1997 voor het eerst de Parade in haar eigen woonstad te kunnen bezoeken. Vanaf toen werd het vaste prik voor haar. De bruisende energie en saamhorigheid die Annegien tijdens de Rotterdam Dance Parade meemaakte, heeft ze in de afgelopen 12 jaar op geen ander feest gevonden. Daarom is het ook voor haar nog steeds relevant dat het feest terugkeert: “Ik gun het ook de nieuwe generatie om dit mee te maken. Je kunt het gevoel dat het je geeft niet omschrijven; het is heel anders dan op een festival terrein omdat het door heel de stad gaat.”