Twitteraar vindt aanwijzingen voor mogelijke dader(s) van racistische leuzen Erasmusbrug

Update: inmiddels heeft de Telegram-groep de actie geclaimed.

Op Twitter zijn screenshots van een Telegramgroep gedeeld met daarin ‘lovende’ reacties over het projecteren van de racistische leuzen ‘Vrolijk blank 2023’ en de ‘14 words’ van David Lane op de Erasmusbrug tijdens Oud & Nieuw. Twitteraar @deduidingd vond deze groep na een kleine zoektocht op het internet. In de Telegram groep wordt er gesproken over een ‘fantastische actie’ en ‘dat er mensen zijn die om Nederland geven’. De groep bevat verder andere neonazistische uitingen, foto’s, memes en links naar fora/websites van een White Lives Matter-beweging.

Op het Telegram-kanaal wordt gereageerd op de actie met “Fantastisch. Er zijn meer mensen die om Nederland geven!” en “1488 SH”. Dat laatste staat voor de ‘14 words’ van David Lane, ‘Heil Hitler’ en SH staat vermoedelijk voor Sieg Heil (een hitlergroet). Eén van de links die wordt gedeeld is naar een artikel over de (Nederlandse) berichtgeving van de racistische actie die de Telegram-groep zou hebben georganiseerd. In datzelfde bericht wordt er gesproken van een succesvolle actie dat ‘een zeer groot bereik heeft verworven en daarmee heeft bijgedragen aan het opkomen voor het blanke ras’. Ook wordt er daarin vol verwachting uitgekeken naar ‘een volgende actie van deze groep’.

Tekst gaat verder onder de volgende tweets.

In het bericht, inclusief extreemrechtse memes, wordt verder geschreven: “Uiteraard hadden we van de linkse media niet anders verwacht dat ze deze actie met van alles en nog wat zouden bestempelen. Hun zijn immers anti het blanke ras en promoten liever zaken zoals BLM (Black Lives Matter), LGBTXYZ-onzin, rassenvermenging, slavernij-fabeltjes, klimaatonzin, Oekraïne-leugens, immigratie op grote schaal en nog veel meer. Gericht om de blanke Nederlandse bevolking nederig te maken en te laten verdwijnen.” Ook zijn er woorden voor media die wel ‘objectief’ over de actie hebben bericht: Dissident, Reactnieuws en De Dagelijkse Standaard. Zij schrijven voornamelijk over de actie dat het maar de vraag is of het wel racistisch of strafbaar is.

Lees ook dit artikel van Rijnmond: 5 vragen over de neonazistische teksten op de Erasmusbrug

Het is nog niet duidelijk waar de projectie precies vandaan kwam, wie er echt verantwoordelijk is en of het gaat om een strafbaar feit. De politie is nog bezig met een onderzoek. Al eerder schreven we wat de reacties is van Rotterdammers: “Je wordt er op een hele vervelende manier aan herinnerd dat een jaarwisseling eigenlijk niks veranderd.”

Headerfoto is één van de screenshots van de Telegram-groep.