Uitvaartcentrum in Charlois wordt crematorium

Thomas Kuijpers

Het uitvaartcentrum aan de Langenhorst in Charlois wordt een crematorium. Dinsdag zag verslaggever Thomas dat er bij het pand een elektrische crematieoven werd geplaatst. “De eerste in de regio”, vertelt regiomanager bij Monuta, Kees van der Spek.

Waarschijnlijk is de transformatie van het uitvaartcentrum tot crematorium in juli compleet. “Bij de verbouwing houden we rekening met duurzaamheid”, legt Kees uit. “Een elektrische crematieoven kan tot 50 procent minder CO2 uitstoten. Het is iets unieks, alle omringende crematoria maken nu nog gebruik van ovens op gas. Volgens de maker van de oven besparen we per crematie net zoveel CO2 als tijdens 140 douchebeurten.”

Duurzaamheid was een reden voor het uitvaartcentrum om de oven te plaatsen: “Want je hoeft een overledene dan niet meer te verplaatsen, vervoer drukt natuurlijk op de uitstoot, dus dat scheelt al. We installeren ook zonnepanelen op het dak, ook in het kader van duurzaamheid.” Daarnaast wil het uitvaartcentrum dat al 25 jaar aan de Langenhorst zit ook alles rond een afscheid kunnen bieden. “Dat is voor gebruikers ook prettiger. Maar we houden het kleinschalig, vandaar dat we slechts een oven hebben aangeschaft.”