Vaker brieven van huizenopkopers op de mat: ‘Gevaarlijke ontwikkeling’

huizenopkopers

De gemeente krijgt steeds vaker klachten van Rotterdammers die een brief van een huizenopkoper – een zogenoemde dealfinder – op de mat krijgen. De dealfinders proberen huizen en panden voor een zo laag mogelijk bedrag te kopen om die vervolgens voor veel winst door te verkopen of te verhuren.

De Rotterdamse Marianne van den Anker heeft ook een brief ontvangen. Met verwijzingen naar financiële steunpakketten die worden opgeheven na de pandemie en een voorspelling van het UWV over het aantal faillissementen dat zal stijgen, proberen woningopkopers van makelaar DamVest haar woning op te kopen.

De panden die makelaars als DamVest weten te kopen, worden volgens de gemeente vaak niet verkocht op de openbare markt. Daardoor maken woningzoekenden geen kans en dat is een groot probleem in de overspannen huizenmarkt.


Heb jij ook een brief van een huizenopkoper op de mat gekregen? Neem contact met ons op!
– Stuur een e-mail naar: [email protected]
– Stuur een WhatsApp naar onze redactietelefoon: 06 82 38 48 32
– Stuur ons een persoonlijk berichtje op onze sociale mediakanalen

Ongepast

De brief Marianne kreeg.
De brief die Marianne kreeg. Klik om groter te maken.

Erg blij van de brief wordt Marianne niet. “Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Het is ongepast dat ze verwijzen naar faillissementen en steunpakketten die aflopen. Daardoor zijn er vast mensen die hun huis verkopen uit armoede of angst. Maar de gevolgen voor de stad zijn groot, want de opkopers hebben geen enkele binding met de leefbaarheid van onze stad.”

Ook andere bewoners ervaren de reclamefolders als opdringerig en misleidend. “Ook omdat er soms bedrieglijke taal wordt gebruikt”, zegt de gemeente. De gemeente zegt dealfinders te benaderen om hen te wijzen op het verbod op ongewenste folderreclame en op de regels voor goede verhuur.