Van Brienenoordschool wandelt voor water

Hier in Nederland is het heel normaal dat er schoon en drinkbaar water uit de kraan komt. Maar in andere delen van de wereld is dit niet vanzelfsprekend. Bij de Van Brienoordschool in Oud-IJsselmonde besloten ze daarom in het kader van Wereldwaterdag, die eind maart plaats vond, om een steentje bij te dragen en een sponsorloop te houden getiteld “Wandelen voor Water”.
Het principe van de sponsorloop is simpel: de afgelopen weken hebben kinderen van de hele school geld ingezameld om hier vervolgens zes kilometer lang voor te gaan lopen. Maar het is geen gewone wandeling, want terwijl ze lopen moeten de kinderen – in dit geval kinderen uit groep 7 – met 4,5 liter aan waterflessen in hun rugzak lopen.

Dit alles is bedoelt om de kinderen te laten realiseren dat hun leeftijdsgenoten in Afrika het een stuk zwaarder hebben, en dagelijks dit soort tochten af moeten leggen. “Je beseft je wel beter dat mensen in landen als Kenia het niet makkelijk hebben. Zij moeten best vaak lange afstanden lopen voor water, en dat is best zwaar.”, aldus Bas, die een van de vele kinderen uit groep 7 is die enthousiast mee loopt.

Onder toeziend oog van de gymleraar leggen uiteindelijk alle kinderen de wandeltocht met succes af, al was het voor de een wat zwaarder voor de ander: “Sommige kinderen liepen met zes liter water in plaats van viereneenhalf liter, dus dan wordt het wel iets moeilijker. Maar ik vind dat ze het al met al uitstekend hebben gedaan. En het belangrijkste is dat je ziet dat het besef toeneemt bij alle kinderen en dat ze zich realiseren hoe zwaar het is om dit elke dag te moeten doen.