Van gevaarlijke stormen tot wonen in een tent: zo beleefde OPEN Rotterdam 2022 (deel 1)

Het jaar 2022 is bijna afgelopen en dus blikt OPEN Rotterdam terug op de reportages die dit jaar het meest teweeg brachten. We zagen bijzondere portretten, onthullende onderzoeksverhalen en vooral veel Rotterdammers. In dit eerste deel blikken we terug op vijf in het oog springende video’s van de maanden januari, februari en maart.

Rotterdammers komen de Erasmusbrug bijna niet over door storm Eunice
Wie op 18 februari de Erasmusbrug overstak, riskeerde zijn/haar leven. De Nieuwe Maas ging tekeer als nooit tevoren door storm Eunice, die maar liefst een windkracht 11 bereikte. In deze video is te zien hoe mensen zich met man en macht proberen vast te houden aan de brug. De storm was het gesprek van de dag en deze video is de meest bekeken OPEN Rotterdam-video van 2022 (ruim 34.000 weergaven).

Rotterdam heeft de meeste bunkers van het land en hier zijn ze te vinden
Als Rotterdam in de Koude Oorlog zou worden getroffen door een kernaanval, was er voor zo’n 44.000 mensen plek in schuilkelders door de stad verspreid. Wij kregen van Stichting Koude Oorlog een bijzondere rondleiding langs deze oude en vervallen schuilkelders.

Megapuzzel van 33.000 stukjes helpt Aad uit Delfshaven de coronacrisis door
Dit feelgood-verhaal van Aad Rom uit Delfshaven, die dagelijks twaalf uur bezig was met zijn puzzel van 33.000 stukjes, werd goed ontvangen. Niet alleen bracht hij zichzelf, maar ook de OPEN Rotterdam-bezoeker, een klein beetje de coronacrisis door.

Hoe kijkt Rotterdam naar de oorlog in Oekraïne?
2022 is ook een jaar dat herinnerd zal worden als een oorlogsjaar. De situatie in Oekraïne en Rusland haalt nog steeds dagelijks het nieuws. In de tussentijd vonden veel Oekraïeners veiligheid in Rotterdam. Ze werden met open armen verwelkomd, maar de komst werd ook ter discussie gesteld. Maar wat vinden de Rotterdammers op 24 februari van de situatie in Oekraïne?

Dakloze Angelo kocht van laatste geld een tent en woont nu in Zuiderpark
Een verhaal dat in februari ook leefde, was de woningnood van Angelo. Na een zoektocht van 15 jaar naar een eigen woning besloot hij het roer rigoureus om te gooien. Hij kocht een kampeertentje en sliep uit protest in het Zuiderpark. ‘Dit probleem is niet zichtbaar genoeg.’

Heb jij een favoriet verhaal, of hebben we dit jaar een verhaal gemist? Stuur je gouden tip of opmerking naar [email protected]