Van korter lontje tot stress: wat doet de coronatijd met jouw mentale gezondheid?

De coronacrisis heeft in het afgelopen jaar veel veranderd en dat heeft invloed op de mentale gezondheid van Rotterdammers. Van een toename van eenzaamheid onder ouderen en jongeren tot mensen die hun werk kwijtraakten; de effecten zijn divers.

Wij vinden het belangrijk om te onderzoeken wat Rotterdammers kunnen doen om zich beter te voelen. In aanloop naar seizoen twee van de live Facebookserie ‘Mentaal gezond tijdens corona’ peilen we bij Rotterdammers welke invloed het afgelopen half jaar heeft gehad.

Korter lontje
Zo geeft een oudere Rotterdammer aan dat hij het laatste half jaar een korter lontje heeft. Aan de andere kant zegt een jongere niets anders gedaan te hebben. “Elke dag was gewoon net als alle anderen. Ik kon gewoon naar attractieparken en leuke dingen doen.”

Voor een Rotterdammer die zelf het coronavirus heeft gehad is het een lastige periode geweest. Hij vertelt dat hij minder actief kon zijn, wat invloed had op zijn stemming. “Er gaat dan toch wat in die grijze massa werken waar je dan uit moet komen. Dat is gelukkig gebeurd.”

Dichter bij elkaar
Een tienermeisje vertelt dat zij de afgelopen periode heeft geleerd dat ze altijd naar haar moeder toe kan gaan wanneer ze dat nodig heeft. Haar moeder geeft aan dat het gezin dichter bij elkaar is gekomen.

Volgens een andere moeder komt het voor veel mensen de laatste periode veel aan op geduld. “Je moet nu echt wel geduldig zijn; in de winkel, thuis en met de kinderen. Alles gaat wat rustiger.”