Van plastic dop tot ring om je vinger: Daan en Diana smelten zwerfplastic de straat uit

Na zijn studie Watermanagement voelde Daan Spits (29) de drang om iets te doen aan het plasticprobleem in het water. Samen met zijn vriendin Diana (26) bedacht hij atelier Lupa, een plek in het hartje van Rotterdam waar ingezameld plastic afval wordt omgesmolten tot sieraden.

“Die vuilniszak zit al snel vol”, vertelt Daan terwijl hij en Diana, gewapend met een afvalknijper, over de Oude Binnenweg lopen. Ze verzamelen plastic dat ze later kunnen omsmelten tot sieraden in hun atelier een stukje verderop. “Zo’n transparante beker is leuk, dan kan je een beetje spelen met de kleuren en een soort lichtdoorschijnend effect creëren”, aldus Daan, terwijl hij een bierbekertje aan zijn knijper laat zien.

Daan had na zijn studie Watermanagement nooit gedacht dat hij ondernemer zou worden. Inmiddels heeft hij een pand op de Oude Binnenweg, een eenmansproductielijn met een hittepers om het plastic in een mal te drukken, en moet hij zich zorgen maken over voldoende grondstoffen voor zijn sieraden. Maar ‘gelukkig’ ligt de straat bezaaid met plastic zakjes, bekertjes, flesjes en ander plastic afval waar Daan dankbaar gebruik van maakt. Toch geeft dit hem een dubbel gevoel.

‘Het gaat om bewustwording’

“Ik wil op deze manier voorkomen dat het plastic afval in het water terechtkomt. Daarnaast maak ik de sieraden in opvallend felle kleuren in de hoop dat er bij mensen een gesprek op gang komt over afval. Het gaat ook om bewustwording”, vertelt Daan.

Diana neemt de marketing voor haar rekening. “Elke dag dat er iemand bij ons binnenloopt, kunnen we het verhaal vertellen van het gerecyclede plastic uit Rotterdam, dat het versnipperd en gesmolten wordt tot nieuwe producten, en dat die persoon ook zelf het verschil kan maken. Mensen krijgen dan het gevoel dat ze iets goeds doen. Misschien draagt dat ook bij aan dat mensen anders tegen bijvoorbeeld overconsumptie aankijken”, legt Diana uit.

Daan en Diana plannen in de toekomst ‘cleanups’ te organiseren waarbij mensen zich kunnen aansluiten. Ook kan er plastic gedoneerd worden, maar de opslagmogelijkheden zijn volgens Daan nog erg beperkt.