Van veganrestaurant tot kledingruilen: Rotterdamse ondernemers denken aan het milieu

De Rotterdamse ondernemers Jan Schipper, Pim Baljon en Monique Drent zijn genomineerd voor de Duurzame Jonge 100 (DJ100). Zij hebben met hun ondernemingen de wereld een stukje groener gemaakt.

200 groene ondernemers, studenten of young professionals onder de 32 jaar staan op de lijst. 100 daarvan worden 24 juni door een jury verkozen tot de meest toonaangevende en duurzame koplopers van Nederland.

De DJ100 worden voor de achtste keer gekozen. OPEN Rotterdam heeft een selectie van een aantal Rotterdamse genomineerden gemaakt.

MayaVR
Een van die jonge ondernemers is Jan Schipper, de oprichter van MayaVR. Maya VR is een zorgonderneming die door middel van virtual reality (VR) technologie eenzaamheid bij ouderen wil bestrijden: via een VR bril kunnen ouderen virtuele uitstapjes – zoals een safari of een museumbezoek – maken die anders niet mogelijk zijn.

Schipper studeerde psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De onderneming startte in Rotterdam, maar is door de snelle groei inmiddels verhuisd naar Amsterdam.

Vegan Pizza Bar en Big Drip
Pim Baljon, de eigenaar van Vegan Pizza Bar en Big Drip, staat ook op de lijst. Hij heeft twee afhaalrestaurants met populaire fastfood – maar dan geheel vegan. Met zijn restaurants hoopt Baljon de drempel om plantaardig te eten te verlagen.

The Swapshop
Ook Monique Drent, medeoprichter en eigenaar van The Swapshop, is genomineerd. The Swapshop is een Rotterdams initiatief om oude kleding te ruilen en streeft naar een circulaire kledingindustrie.

Er zijn twee winkels in Rotterdam waar je oude kleding kunt inleveren voor punten. Met die punten én een kleine bijdrage kun je dan weer andere kleding meenemen. Swappen dus.

OPEN Rotterdam maakte eerder een reportage over The Swapshop