Velter (SP): “Ik ging vroeger altijd al de strijd aan, maar dit had ik niet verwacht”

Vandaag spreken we in Politieke Passie010 met een raadslid wiens roots in het verre zuiden liggen. Querien Velter van de SP groeide op in Limburg, maar trok tien jaar geleden vanwege haar studie richting Rotterdam waar ze vervolgens niet meer weg zou gaan. Vandaag lopen we met haar door o.a. De Wielewaal en volkstuin Zestienhoven om haar passie voor politiek en Rotterdam te bespreken.

Zoals gezegd groeide Velter op in het zuiden des lands, en ook in Rotterdam bespreken we haar passie in het zuiden van Rotterdam, de Wielewaal om precies te zijn. “Dit staat voor mij symbool voor waarom ik de politiek in ben gegaan. Deze mensen zijn de barricade op gegaan om te voorkomen dat dit gesloopt wordt, en ik had dit vroeger ook in me. Zo ging ik in Roermond altijd de strijd aan om te voorkomen dat bijvoorbeeld een poppodium werd gesloopt. Dat zat altijd wel in me.”

Toch had ze nooit verwacht in de raad van Rotterdam terecht te komen: “Nee alles behalve. Ik kwam hier tien jaar geleden heen voor mijn studie architectuur in Delft, en hoewel ik wel steeds meer het gevoel had dat ik iets tastbaars wilde doen om mensen echt te helpen, had ik niet verwacht dat het hier tot zou leiden.”

Maar wanneer Velter de politieke arena even ‘zat’ is, komt ze tot rust in de volkstuin van Zestienhoven. “Vorig jaar kwam mijn buurvrouw langs, of ik het leuk vond een weekend in haar volkstuin te spenderen. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar ik vond het supertof. Daarom heb ik nu sinds een jaar mijn eigen huisje hier…al is het nog wel ‘work in progress.’