Verdachten van geweldsdelicten getest op alcohol en drugsgebruik

Vanaf zaterdag 1 juli worden verdachten van geweldsdelicten getest op alcohol en drugsgebruik. De Wet middelenonderzoek bij geweldplegers is al sinds januari 2017 in werking, maar werd in het eerste half jaar alleen op kleine schaal uitgeprobeerd. Daarbij is alleen getest op alcohol, daar komt nu dus de drugstest bij.

De tests worden door heel Nederland uitgevoerd. Voordat een verdachte getest wordt op alcohol of drugs, moet de politie wel aanwijzingen hebben dat het geweld onder invloed is gepleegd.

Wetenschappelijk is vastgesteld dat het gebruik van alcohol en bepaalde drugs belangrijke risicofactoren zijn voor geweldpleging. Zo’n 26% tot 43% van het geweld in Nederland heeft te maken met alcohol. Ook cocaïne, amfetamine en methamfetamine verlagen de drempel voor geweldpleging. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot veel zwaarder letsel.

Als uit het onderzoek blijkt dat het geweld is gepleegd onder invloed van alcohol of drugs, dan moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis. De tests worden niet alleen ingezet bij geweld tegen personen, maar ook in het geval van vandalisme en dierenmishandeling. Nederland is tot nu toe het enige land waar op alcohol en drugs kan worden getest om een zwaardere straf te kunnen eisen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat