Verdrietige kinderen wachten al maanden op vervanging kapotte schommels

Kinderen in Rotterdam wachten al maanden op nieuwe schommels in verschillende speeltuinen. Op het Irisplein, in het Vroesenpark en in Rotterdam-Zuid duurt het lang voordat kapotte schommels worden gerepareerd. “Moet het materiaal met een vlot uit Zuid-Amerika komen drijven?’’

Op het Irisplein in Hillegersberg waren kinderen al sinds begin april aan het wachten op een nieuwe schommel. Ouders van verdrietige kinderen aan het Irisplein schreven een brief aan de gemeenteraad om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Toen Jaap Rozema, burgerlid van de Partij voor de Dieren, de brief las, zette hij het meteen op Twitter. Hij herkende namelijk de situatie; ook in de speeltuin in het Vroesenpark is de kapotte schommel nog steeds niet vervangen.

Kinderen missen een schommel
“Ik snap dat dit niet het grootste probleem is, maar mijn 3-jarige dochter en de vele andere kinderen die in de speeltuin spelen, missen de schommel echt. De speeltuin is zo’n toevoeging aan het Vroesenpark, ik snap niet waarom de vervanging zo lang moet duren’’, zegt Jaap.

Ouders van de kinderen van het Irisplein schreven eerder dit jaar een brief aan de gemeente waarin staat dat zij vele malen meldingen hebben gemaakt van de kapotte schommels. Op 3 april ging de schommel kapot en meteen is er een melding van gemaakt, maar na de tweede melding op 18 mei was er nog steeds geen nieuwe schommel. Op 18 juni kwam de melding dat de klacht was afgehandeld, van een gerepareerde schommel was echter nog geen sprake.

Materiaal niet voorradig
Toen er op 4 juni een melding werd gemaakt van de situatie kregen de ouders zelfs het antwoord dat de klacht op 10 januari 2022 zou worden afgehandeld omdat het materiaal niet voorradig zou zijn. ‘’Moet het materiaal met een vlot uit Zuid-Amerika komen drijven?’’ schreven de ouders een cynische reactie.

Gelukkig kunnen de kinderen iets sneller dan 10 januari 2022 weer schommelen, want vanochtend kreeg Jaap Rozema het bericht dat er een nieuwe schommel hangt. Over de schommel in het Vroesenpark krijgt hij hopelijk snel bericht. Stadsbeheer heeft op Twitter laten weten dat zij hier achteraan gaan.

‘Meer kapotte toestellen dan in eerdere jaren’
Een woordvoerder van Stadsbeheer laat aan OPEN Rotterdam weten dat de speeltoestellen tijdens de coronaperiode intensief worden gebruikt. “Afgelopen jaar zijn hierdoor meer meldingen geconstateerd tijdens inspecties dan eerdere jaren.”

Bovendien zouden sinds de coronaperiode sommige leveringen vertraging oplopen door materiaalschaarste van onder meer hout. “Daarnaast hanteren leveranciers diverse leveringstermijnen waardoor de speeltoestellen soms langer niet beschikbaar zijn voor gebruik.”

Ook in Rotterdam-Zuid
Een Facebook-gebruiker wees de redactie op het feit dat er nog meer schommels missen in de stad. Hij stuurde een foto van missende schommels in Rotterdam-Zuid.