Verhalen van 14 mei

14 mei 1940. De datum die voorgoed een litteken kerfde in het DNA van de stad waar wij nu, ruim 75 jaar later zo enorm trots op zijn. Drie kwart eeuw! Zelfs nu blijft deze beladen datum ons verrassen.

Zo stuitte de mensen van Stadsarchief Rotterdam op een doosje vol met wel heel bijzondere dia’s. Hierop is de verwoeste stad in kleur te zien. Dat is voor die tijd wel heel erg bijzonder. Rene Spork van het Stadsarchief laat ze aan ons zien.
Weten we eigenlijk wel waar die 15 miljoen ton puin die het bombardement achterliet naar toe is gegaan? De Schiekade en de Blaak zijn er bijvoorbeeld mee gedempt. Maar in de rest van het land wisten ze ook raad met het recyclen van ‘ons puin’.
Saricon is een bedrijf uit Sliedrecht dat hoopt ons Rotterdam een beetje veiliger te maken. Ze maken in opdracht van de gemeente Rotterdam een nieuwe ‘bomkaart’. Dit is een kaart waarop alle bominslagen gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn afgebeeld en dus ook de gebieden met mogelijk kans op blindgangers. Onontplofte bommen die nog in de bodem zitten.