In het Franciscus Gasthuis wordt dagelijks vers eten bereid met als primaire doel de snelle genezing van patiënten. Dit wordt ondersteund door het ZALIG voedselconcept, speciaal ontwikkeld voor deze missie. ZALIG staat voor Zes maaltijden, Aandacht voor de patiënt, Liefdevolle verse maaltijden, Individuele aandacht en Gastvrijheid.
“Je hebt al je bouwstoffen weer nodig en die moet je via de voeding binnen krijgen”, benadrukt diëtist Annika Kramer. En zeker vooral in het ziekenhuis, waar Kramer vooral let op de eiwitinname. Raymond Vos, afdelingsmanager Centrale Keuken, legt uit dat ze zes dagen per week verse ingrediënten ontvangen voor het bereiden van zelfgemaakte gerechten volgens eigen recepten. Deze maaltijden worden snel gekoeld, waardoor ze tot wel 8 dagen vers blijven.
De samenwerking tussen diëtisten en koks is nauw; ze hanteren zowel landelijke als diëtische richtlijnen. Zo wordt bijvoorbeeld voor de macaroni amper zout toegevoegd, maar worden verse kruiden gebruikt voor smaak. “We maken het lekker smaakvol maar niet te zout”, aldus diëtist Annika Kramer.