Verschillende culturen komen samen bij Rotterdamsche Confituur

Zoetekauwen kunnen hun hart ophalen bij Rotterdamsche Confituur in de Afrikaanderwijk. Ze hebben een uiteenlopend assortiment aan biologische jams. De jams worden gemaakt door stagiaires, maar ook door (buitenlandse) vrijwilligers.

Ruim vijf jaar geleden werd Rotterdamsche Confituur opgericht door Ewald Renar en Jessie Voerman, omdat ze een goede stageplek wilde bieden aan leerlingen van het praktijkonderwijs. Ewald is opgegroeid in Rotterdam-Zuid en hij ziet het als zijn plicht om de wijk verder te helpen.

Naast scholieren werken er ook nog vrijwilligers uit Rotterdam en het buitenland. Ze werken samen met het EVS programma. Dit is een onderdeel van het Erasmus Plus programma. Dit programma zorgt ervoor dat jongeren kunnen studeren in het buitenland. Het EVS programma zorgt ervoor dat jongeren van 17 tot en met 30 jaar vrijwilligerswerk kunnen doen in het buitenland. De vrijwilligersplekken zijn zeer divers. Van werken in een weeshuis in Roemenië tot werken met kinderen met een beperking in Italië.

Op dit moment werken er twee Spaanse vrijwilligers, Noelia en Ivan, bij Rotterdamsche Confituur. Ze hebben al jaren een relatie. Noelia wilde graag jam leren maken, omdat ze het horecavak wil leren. Daarnaast is ze een aantal keer in Nederland op vakantie geweest en vindt ze het een leuk land. Ivan deed vrijwilligerswerk in Zweden en Noelia vroeg hem om ook naar Rotterdam te komen. Voor hem gaat het project niet om jam maken: “Jam maken is maar een klein onderdeel. Het gaat om kennismaken met andere culturen.” Hij kreeg van veel Nederlanders te horen dat Rotterdam-Zuid geen goed imago heeft. Hij heeft daar niks van gemerkt: “In vergelijking met wijken in Spanje ziet dit eruit als een chique buurt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat