Video | Broer en zus organiseren emotioneel beladen protest voor Afghanistan

Akef organiseerde samen met zijn familie een protest voor Afghanistan op 11 september, aan de voet van de Erasmusbrug. Broer en zus Akef en Hoda Ibrahimi zijn op de eerste plaats Rotterdammers, maar als hun ouders in de jaren negentig niet voor de Taliban waren gevlucht naar Nederland had hun leven er heel anders uit gezien.

Na een snelle opmars heeft de taliban op 15 augustus, de Afghaanse hoofdstad Kabul ingenomen en de macht over het land gegrepen. Een groot deel van de inwoners vreest voor hun vrijheden en slaan daarom op de vlucht. De Rotterdamse Akef Ibrahimi heeft Afghaanse roots en kijkt machteloos naar de ontwikkelingen. Om toch iets te kunnen doen, organiseert hij met zijn zus en nichten een groot protest op 11 september om aandacht te vragen voor de situatie.

In rap tempo zetten Akef met zijn familieleden ‘FreeAfghanistan010’ op, in samenwerking met onder andere Afghaanse Nederlanders, Doorbraak en BIJ1 Rotterdam. Op zaterdag 11 september van 14.00 tot 15.30 uur, staat er een protest gepland op het Willemsplein. Dit protest zal in heel Europa tegelijkertijd plaatsvinden op initiatief van de Federation of Afghan Resident Organization in Europe. ”In Amsterdam was het protest een mars, maar wij hebben gekozen voor een stilstaand protest. Op deze manier is het voor iedereen toegankelijk, ook ouderen die niet meer zo mobiel zijn.”

Tekst gaat verder onder video

Machteloos
De situatie in het land roept veel machteloosheid op bij Akef, maar het meest nog voelt hij frustratie: ”We zagen heel veel aankomen, dus ik voel vooral veel frustratie. Frustratie omdat het al zo lang bezig is.” Akef is zelf geboren in Nederland en opgegroeid in Rotterdam Zuid. Een aantal familieleden, waaronder zijn ouders vluchtten in de jaren 90 uit Afghanistan. ”Voor hen is het extra pijnlijk en traumatisch. Je ziet zoveel voorbij komen op social media.” Akef heeft geen contacten meer in Afghanistan, maar dat maakt zijn verdriet niet minder. “Het is een protest in solidariteit met Afghanistan en hun strijd tegen de Taliban.”

Wij waren live bij het protest