VIDEO | Crowdfunding moet Kaapverdiaans centrum Sao Nicolau van ondergang redden

Sao Nicolau

Cultureel centrum Sao Nicolau is al 42 jaar een belangrijke plek voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. Door de coronacrisis zit de vereniging echter in de financiële problemen en daarom dreigt een definitieve sluiting. Veel generaties hebben hier van elkaar geleerd en met een crowdfunding hopen ze dat het centrum kan blijven bestaan.

Alexander Soares Silva is voorzitter van de ledenraad van de club en komt er al jaren. Als kind leerde hij er gitaarspelen en verschillende Kaapverdiaanse gerechten maken, nu neemt hij zijn eigen zoontje mee. In de afgelopen 42 jaar organiseerde de vereniging veel uitjes voor en met haar leden, maar bovenal is het centrum een ontmoetingsplek voor verschillende generaties binnen de gemeenschap.

Vele jaren werd er ook gezamenlijk gevoetbald. Tijdens een jaarlijkse toernooi namen de teams van de eilanden het tegen elkaar op. Zeer succesvol, want het centrum staat vol met prijzen. “Nu gebeurt er vrij weinig meer en dat missen we”, aldus Alexander.

Financiële problemen
Door corona kwam de vereniging snel in financiële problemen. De samenkomsten op de club gingen niet door en daarmee waren er weinig tot geen inkomsten. Zo bouwde het Kaapverdiaanse centrum een schuld op van meer dan 17.000 euro en leek een definitieve sluiting onvermijdelijk.

Een onlangs opgezette crowdfunding lijkt de redding te worden, want binnen enkele dagen werden er al duizenden euro’s opgehaald. “De club kan ook wel een opknapbeurt gebruiken, dus als er geld overblijft besteden we het daar aan.”