VIDEO | De motivatie en het zelfvertrouwen van mbo’ers: ‘Hij zei: je gaat het maken, vriend!’

“Ik heb maar mbo gedaan.” Die uitspraak hoort docent en onderzoeker Karim Amghar maar al te vaak. Alhoewel het mbo de motor van de Nederlandse economie is, lijkt het mbo met een imagoprobleem te kampen. In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt Amghar hoe studenten, docenten en onderwijsexperts het imago van het mbo ervaren.

In aflevering 2 gaat Karim Amghar met mbo’ers in gesprek over hun motivatie. Hebben ze bewust voor hun opleiding gekozen? Hoe voorkom je schooluitval? En spelen ouders eigenlijk nog een rol op het mbo?

Inzetten tegen schooluitval
“Ik wil later mijn eigen bedrijf starten, de economie helpen en mensen in dienst nemen.” Amghar spreekt met studenten van het Zadkine Logistiek College en het Techniek College Rotterdam. Ook gaat hij gaat langs bij de jongerenwerkers van DOCK die zich  inzetten tegen schooluitval. Hoewel het aantal voortijdig schoolverlaters sinds 2002 sterk is afgenomen, komt het nog steeds voor. In het schooljaar 2019-2020 stopten bijna 23.000 jongeren met school zonder startkwalificatie.

“Hij zei tegen me: Niemand zit te wachten op een blinde, zwarte moslim dus jij gaat het slopen!”

Mbo’ers moeten vaak op jonge leeftijd al een studiekeuze maken. Ouderbetrokkenheid kan een belangrijke rol spelen bij de motivatie van studenten. “Het is belangrijk dat je ouders beroepsbeelden en trots meegeeft zodat ze zien wat hun kinderen aan het leren en aan het doen zijn”, stelt Mariëtte Lusse, Lector Samenwerken met ouders.

Als iemand het belang kent van intrinsieke motivatie en doorzettingsvermogen, is het Mohamed Abdulahi. Oud-mbo’er Abdulahi is beleidsondersteuner bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het fundament voor zijn zelfvertrouwen werd gelegd door zijn oude wiskundeleraar. “Hij zei tegen me: Niemand zit te wachten op een blinde, zwarte moslim dus jij gaat het slopen! Je gaat het maken, vriend!”

Onmisbaar mbo
Onmisbaar mbo is een vierdelige serie van presentator en onderzoeker Karim Amghar en documentairemakers Aurora Peters en Itam van Teeseling. De serie is mede mogelijk gemaakt door OPEN Rotterdam en de Gemeente Rotterdam.

Elke maandag vanaf 4 oktober om 18.15 uur bij OPEN Rotterdam. Kijk alle afleveringen hier.