VIDEO | Een groeiende ergernis: brieven van investeerders die huizen willen kopen

De gemeente krijgt steeds meer klachten van Rotterdammers die een brief van een dealfinder door de bus krijgen. Die huis opkopers proberen huizen voor zo weinig mogelijk geld te kopen om die vervolgens voor veel winst door te verkopen of te verhuren. Tot ergernis van veel Rotterdammers.

De panden die de dealfinders opkopen worden volgens de gemeente vaak opgesplitst voor kamerverhuur. Opgekochte huizen die bestemd zijn voor verkoop worden niet op de openbare markt verkocht. Woningzoekenden in de stad maken dan geen kans. 

Bewoners vinden de dealfinderbrieven opdringerig en misleidend. In een brief van de Amsterdamse makelaar DamVest – die ook brieven in Rotterdamse wijken verspreidt – staan bijvoorbeeld verwijzingen naar verdwijnende financiële steunpakketten door de coronacrisis en een voorspelling over het stijgende aantal faillissementen. 

Het is sinds 1 november 2020 verboden om dit soort folders te verspreiden bij bewoners, tenzij ze een JA/JA-sticker op de brievenbus. Toch ontvangen veel mensen met koop- of huurwoningen nog altijd zo’n dealfinderbrief.