VIDEO | Energiecoach Houria gaat strijd aan met energiearmoede in BoTu

Houria Tourich is milieucoach in Bospolder-Tussendijken. Hier helpt zij bewoners met het energiezuiniger maken van hun huis. Met de huidige prijsstijging in de energiesector is dat geen onaangename hulp.

“Kijk dit is goed”, roept Houria meteen. Ze wijst naar de stekker van de magnetron die niet in het stopcontact zit. “Maar dit is niet goed”, wijst ze vervolgens naar het koffiezetapparaat dat wel met de stekker in het stopcontact zit. Ze is op bezoek bij Marvin Groen om een energiecheck te doen. Marvin kan er om lachen: “Goed hè? Dat die magnetron niet in het stopcontact zit. Maar ik heb wel echt net koffie gezet”, reageert hij op Houria’s beschuldiging. “Ja, ja dat zeggen ze allemaal”, lacht Houria. Ze is als energiecoach actief namens Stichting Pauw om bewoners te helpen energiearmoede tegen te gaan.

Energiearmoede betekent zoveel als dat een huishouden 10 procent of meer van het inkomen uitgeeft aan de energierekening. Zonde van het geld vindt Houria. “Ik kom bij de mensen thuis en doe kleine klusjes. Het energiezuinig maken van de woning. Als je er eenmaal bent, stuit je soms ook op meer problemen. Dan help ik mensen met allerhande problemen. Van een kind dat niet naar school gaat, tot het bekijken van de jaarafrekening die ze hebben”, legt Houria uit. Bij Marvin brengt ze tochtstrips aan bij het raam. “Die ramen laten sowieso wel wat tocht door”, zegt Marvin. “Ik merk het inderdaad”, zegt Houria terwijl ze met haar hand bij het raam voelt. “Heel veel mensen weten niet dat ze stoken voor jan met de korte achternaam. Radiatorfolie en tochtstrips maken dan al een groot verschil”, besluit ze.