VIDEO | Gemeente verkoopt al zes jaar lang leegstaande panden; wat levert dat op voor de stad?

De afgelopen zes jaar verkocht de Rotterdamse gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten welke leegstaande panden zoal verkocht zijn, aan wie en vooral: wat die uitverkoop precies heeft opgeleverd voor de stad.

Vers Beton en OPEN onderzochten hoeveel panden er vanaf 2015 zijn verkocht, voor welke bedragen en wat daarvan het effect is geweest. De gemeente verstrekte – na enig aandringen – een verkooplijst met koopsommen van 2015 tot en met 2020. Van 2021 konden de cijfers nog niet worden gegeven. Maar gelukkig kregen we na een oproep ook tips van ruim honderd lezers en kijkers. Hierdoor konden we ook verse verkoopcijfers meenemen.


Meer lezen? Check het dossier op Vers Beton: Vastgoed in de verkoop


In onderstaande video zet onderzoeksjournalist Teun van den Ende de zeven belangrijkste conclusies op een rij. “Als er een les te trekken is uit dit onderzoek, dan is het dat de gemeente een keuze heeft: of verkopen tegen het hoogste bod, of gericht zijn op maatschappelijke meerwaarde”, concludeert hij. “Zoals het er nu naar uitziet wordt die keuze meestal overgelaten aan de nieuwe eigenaren.” Wat hun visie is, komt aan bod in de twee volgende producties in deze serie.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen OPEN Rotterdam en Vers Beton, en is mogelijk dankzij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de supporters van Vers Beton.