VIDEO | Geneeskundestudent van het jaar Yara Dixon onderneemt actie tegen menstruatiearmoede

Geneeskundestudent Yara Dixon van de Erasmus Universiteit pleit voor gratis maandverband en tampons op openbare plekken om het taboe op menstruatie tegen te gaan. Volgens haar moeten op openbare toiletten zogenoemde menstruatiekastjes komen. Dat is een kastje waar je gratis maandverband en tampons kunt pakken.

Yara Dixon won met haar project dit jaar de eerste titel van de Geneeskundestudent van het jaar. Onderdeel van het project is niet alleen het idee van de menstruatiekastjes, ook maakte ze een symptomenchecker over het herkennen van hevig menstrueel bloedverlies.

Meer bewustwording
Met het menstruatiekastje wil Yara bewustwording creëren over menstruatiearmoede in Nederland. Ook in ons land hebben vrouwen niet genoeg geld voor menstruatieproducten als maandverband en tampons. Daarom moeten die producten gratis aangeboden worden op openbare wc’s. Dat gebeurde al in het Erasmus MC.

Daar wordt het kastje veel gebruikt, zegt Yara. Eerst vulde zij het kastje om de twee weken, maar nu merkt ze dat het al na een aantal dagen opraakt. Zij denkt dat dit ook te maken heeft met het taboe en schaamte bij vrouwen. “Tijdens de les wil je liever niet stiekem een maandverbandje uit je tas pakken of zelfs je hele tas mee nemen naar het toilet.”