VIDEO | Half miljoen voor Rechtstreex: ‘Slecht gevoel als voedsel van andere kant wereld komt’

rechtstreex

Rechtstreex heeft met crowdfunding klanten gevraagd om aandelen te kopen in het bedrijf. Ze hebben daarmee ruim een half miljoen euro opgehaald en hopen daarmee nog sneller te kunnen groeien en de voedselketen in Nederland zo transparant en duurzaam mogelijk te maken.

“Ons doel is een transparante lokale voedselketen realiseren. Zodat mensen weer kunnen zien waar het eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt”, vertelt initiatiefnemer Maarten Bouten. Alle producten die Rechtstreex verkoopt komen uit de regio en worden via het distributiecentrum in het M4H-gebied in Rotterdam verspreid over verschillende wijken in Rotterdam. “We hebben inmiddels zo’n 5.000 mensen die op deze manier boodschappen doen”, legt Maarten uit.

Nieuwe stappen zetten
Om verder te kunnen groeien hebben ze een crowdfunding gedaan. “We willen nieuwe stappen zetten en meer mensen bereiken”, begint Esther Audier uit te leggen waarom ze geld wilden ophalen. “We zien de crowdfunding als een manier van investeren die bij ons past. Het is gebaseerd op relaties en onderling contact. Zeker op zo’n groot thema als het verduurzamen van de voedselketen is dat belangrijk. Dat is iets wat veel mensen de pet te boven gaat, waarbij ze zich afvragen wat ze precies kunnen doen. Nu kunnen ze met een investering bijdragen aan dat doel”, legt ze uit.

Bart Cosijn is al een aantal jaar verbonden aan Rechtstreex. Nu is hij ook aandeelhouder. “Het is mogelijk om op een veel duurzamere manier het voedsel te produceren, maar ook distribueren”, legt hij zijn beweegredenen uit. “Ik heb er een slecht gevoel bij als ik een boodschap van de andere kant van de wereld over laat komen, terwijl we dat ook hier kunnen organiseren”, besluit de investeerder.