VIDEO | History Matters over de vestiging van de VOC in Zuidoost-Azië

Veel mensen denken bij slavernij aan het Atlantische gebied en aan Afrika, terwijl de VOC ook in de Oost en in Azië een grote rol heeft gespeeld op het gebied van slavenhandel. In aflevering 3 van History Matters, staat de vestiging van de VOC in Zuidoost-Azië centraal. Met historicus Wim Manuhutu en spoken-word-artiest Jowi Len.

Historicus en erfgoed-professional Wim Manuhutu geeft een college over de cruciale gebieden bij de expansiedrift van de republiek in de beginperiode van de VOC. Presentatrice Hasna El Maroudi vraagt hem waarom het beeld van Azië anders is dan van bijvoorbeeld Afrika. “De VOC had nog heel lang de reputatie van een handelsorganisatie, een succesvolle handelsorganisatie”, aldus Manuhutu. “Terwijl de West-Indische Compagnie (WIC) altijd werd gezien als het armere broertje of zusje van die VOC. Bovendien werd de WIC eigenlijk direct geassocieerd met de slavernij en de handel in slaafgemaakten. Dat heeft ons beeld eigenlijk bepaald.”

Volgens Manuhutu is dit beeld pas in de afgelopen jaren gaan kantelen: “Dat er veel meer aandacht is gekomen voor het feit dat die slavernij in door Nederlanders gecontroleerd gebied rondom de Indische oceaan, net zo massaal was als in de West.”

Deel 2 van deze aflevering met schrijver Reggie Baay en spoken-word-artiest Jowi Len is op dinsdag 7 december vanaf 18:15 uur te zien op OPEN Rotterdam. Voorgaande afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.