VIDEO | Hoogvliet eert omgekomen vliegers met speciaal monument: ‘Een speciale dag’

In de derde aflevering van ????????? ?? kijk je mee naar het monument dat is gemaakt voor de twee vliegers die in mei 1940 om het leven zijn gekomen op de Meeuwenplaat. Op 11 oktober is het monument onthuld in Hoogvliet.

Arjan de Graaf van Stichting Historisch Genootschap Hoogvliet neemt ons mee naar de firma door wie zij het monument hebben laten maken. Arjan mocht het monument als eerste zien voor de officiële onthulling. Benieuwd? Kijk dan nu naar aflevering.

Onthulling monument
Het herdenkingsmonument voor twee Britse vliegers is op 11 oktober onthuld in Hoogvliet. In aanwezigheid van de nog laatst levende getuige, de burgemeester van Nissewaard en leden van de Gebiedscommissie Hoogvliet werd het monument onthuld. Ook daar was Hoogvliet TV bij.

Op 10 mei 1940 kwamen in Hoogvliet twee Britse vliegers om bij een aanval op vliegveld Waalhaven. Zij maakten deel uit van een groep van zes vliegtuigen. Hun vliegtuig stortte neer op Meeuwenplaat, in de omgeving van het Oedevlietsepark. Als onbekende vliegers zijn ze begraven in Spijkenisse. Daar liggen ze nog steeds. Door onderzoek begin jaren 80 werden de namen van de twee vliegers bekend: piloot Michael Anderson (23) en boordschutter Herbert Hawkins (27).

Voor een groep Hoogvlieters en het Historisch Genootschap Hoogvliet hoog tijd voor een herdenkingsmonument op de plek waar de Britse vliegers zijn overleden. Dat monument kwam er, onder andere met subsidie van de gebiedscommissie. Het staat sinds september in het park naast voetbalvereniging Meeuwenplaat.