VIDEO | IC-verpleegkundigen Erasmus MC werkten op adrenaline en doorzettingsvermogen

De coronamaatregelen zijn zo opgesteld dat we zo veel mogelijk overbelasting van de zorg, specifiek de intensive care-afdelingen, vermijden. Maar, hoe was het eigenlijk om op de ic te werken? Paul Nijgh-penning laureaat Annemarieke van Heiningen en haar collega-ic-verpleegkundigen in het Erasmus MC werkten op adrenaline en doorzettingsvermogen om ondanks de toename aan patiënten goede zorg te kunnen bieden.

Voor de coronacrisis was de patiëntengroep op de intensive care-afdeling van het Erasmus MC erg divers, maar tijdens de pieken van de besmettingsgolven lagen er bijna alleen patiënten met het coronavirus. De opnames namen dusdanig toe dat de verpleegkundigen niet meer een of twee patiënten in hun zorg hadden, maar drie.

“Je bent veel veerkrachtiger en sterker dan je denkt.”

Minder tijd voor begeleiding
Voor Annemarieke van Heiningen betekende dat dat zij veel minder tijd had voor de begeleiding van de patiënten en hun families en dat zij haar collega’s minder zag. “Het was heel zwaar; het was heel moeilijk. Maar aan de andere kant heb je wel voor mensen echt iets kunnen betekenen.”

“Ik heb geleerd dat je als persoon veel veerkrachtiger en sterker bent dan je denkt. Je denkt eerst in zo’n situatie: Hoe gaan we dit doen?’ Maar uiteindelijk komt het wel goed”, vertelt Annemarieke. Daarbij is Annemarieke ook trots op haar team; ze hebben het samen gedaan en konden goed op elkaar terugvallen.

“Ik hoop dat we geen feestdagen krijgen zoals vorig jaar.”

Besmettingen nemen toe
Het nieuws van de toenemende besmettingen probeert ze naast zich neer te leggen. “Ik probeer me geen zorgen te maken, maar dat gaat vanzelf, want hoe heftig gaat het worden? Ik hoop dat we geen feestdagen krijgen zoals vorig jaar. Iedereen heeft het nodig dat de regels zo blijven als ze nu zijn.”

Paul Nijgh-penning
De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.

De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

Hier vind je meer over de overige laureaten van de Paul Nijgh-penning.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan het Erasmus MC.