VIDEO | ‘Ik wil de strijd blijven voeren’, geroyeerde SP-voorzitter Rotterdam geeft niet op

De 21-jarige Tijs Hardam is een van de vier geroyeerde leden van de Rotterdamse SP. Hij spreekt van een ‘doodsteek’ voor de Rotterdamse afdeling. Opgeven is voor Tijs geen optie: “Ook al is de SP niet perfect, het is de enige partij die streeft naar een socialistische samenleving. Daarom wil ik echt graag blijven.” Het lokale bestuur van de partij wil de geroyeerde leden graag behouden.

Vier leden van de Rotterdamse SP zijn afgelopen week uit de SP gezet, waaronder afdelingsvoorzitter Tijs Hardam. Tijs is de afgelopen jaren erg actief binnen het politieke bestuur van de Rotterdamse fractie, maar is daarnaast ook lid van ROOD, de jongerenafdeling van de SP. Deze zomer kondigt de landelijke SP aan dat ze breken met deze beweging. Reden hiervoor is dat ze de jongeren te radicaal geworden vinden.

De royementen hebben een negatief effect op de Rotterdamse SP ziet Tijs: “De motivatie daalt bij veel mensen om mij heen. ‘Waarom zou ik nog bij de SP zitten als mijn kameraden geroyeerd worden?’, vragen ze zich af. Maar ik zie ook dat de afdeling heel strijdbaar is.” De Rotterdamse SP blijft achter haar geroyeerde leden staan. “We hebben een grote ROOD-groep die heel actief is binnen onze fractie, wij zitten nu in een lastig parket.”, zegt bestuurslid Gwildor Sok. “Wij willen de vier geroyeerde leden behouden.”

Tekst gaat verder onder de video

Nog tot aan zijn royement strijd Tijs tegen landelijke voorzitter Jannie Visscher om de nieuwe voorzitter te worden van de SP. “Juist de SP kan wel wat verjonging gebruiken”, zegt Tijs. “Ik merk dat mijn generatie te maken heeft met heel veel problemen zoals huisvesting, hoge studiedruk, het klimaatprobleem. Dat komt allemaal bij elkaar. En vanuit mijn positie als socialist kan ik dan niets anders doen dan daartegen in opstand komen.”

PR-tekst: De ambitieuze SP-voorzitter Tijs Hardam strijdt al meerdere jaren voor een socialistischer Rotterdam. Sinds afgelopen week is hij echter geroyeerd van zijn geliefde partij.