VIDEO | In het Franciscus Gasthuis & Vlietland staan hulptroepen klaar om te ondersteunen op de IC

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren op de IC’s alle handen nodig. Zorgmedewerkers legden hun normale werkzaamheden neer om de IC-verpleegkundigen te ondersteunen. Zo keerden laureaat van de Paul Nijgh-penning Anne Hanschke, en haar collega Elke Berger van het wetenschapsbureau van het Franciscus Gasthuis, terug naar de intensive care afdeling van het ziekenhuis.

17 november worden in het Stadhuis de Paul Nijgh-penningen uitgereikt. Het bestuur koos dit jaar niet drie, maar zes laureaten. In een serie portretten leggen we vast hoe het eraan toe gaat op de afdelingen. Dit keer gaan we langs bij Anne Hanschke, die werkzaam is op het Wetenschapsbureau van het Franciscus Gasthuis en tijdens de pieken haar vaardigheden en kennis als IC-verpleegkundige in om bij te kunnen dragen. Deze keer worden Anne Hanschke en haar collega Elke Berger van het wFranciscus Gasthuis in het zonnetje gezet.

‘Liever dit, dan op mijn kont zitten’
Het was voor Anne geen moeilijke keuze om zich op deze manier in te zetten. “Ik doe liever dit, dan op mijn kont zitten, terwijl ik iets kan wat wel een verschil kan maken.” Wat haar bijblijft is de grootsheid van de situatie en dat er tijdens het hoogtepunt een volledig draaiende Intensive Care-afdeling bijgebouwd kon worden. Daarin was volgens Anne het teamwork essentieel. Achteraf bleek het voor haar lastig om terug te keren naar haar reguliere werkzaamheden. “Ik was misschien ook gewoon moe van het vele werken en miste ook een beetje urgentiebesef. Met de tijd wordt het ook beter, na de tweede keer ging het ook makkelijker.”

“Als het nodig is om meer te werken op de IC, dan doe ik dat.”

Collega Elke Berger werd gevraagd bij te springen op de IC en kon meteen de volgende avond een dienst draaien. “Het was in het begin onwennig, omdat ik net 15 maanden gestopt was met het werk. Maar, vooral de eerste weken van de golven was het heftig; echt samen de schouders eronder en doorpakken.” Elke is nog steeds parttime werkzaam op de IC-afdeling. “Als het nodig is om meer te werken op de IC, dan doe ik dat.”

Paul Nijgh-penning
De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.

De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

Kijk hier alle afleveringen.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan Franciscus Gasthuis & Vlietland.