VIDEO | Jongeren uit de Afrikaanderwijk tuinieren voor de ouderen in de wijk

Humanitas, JOZ, Vestia en Stichting Citysteward Rotterdam hebben de handen ineengeslagen voor het Jongeren Participatie Project in Afrikaanderwijk. Jongeren tussen de 13 en 15 jaar krijgen van de gemeente een uurloon van 2,75 euro voor verrichten van verschillende klusjes in hun eigen wijk. Het gaat dan om klusjes ten behoeve van de wijk. Tijdens Ramadan brachten de jongeren bijvoorbeeld hapjes rond in de wijk. Ze houden zich ook bezig met het opknappen van binnenterreinen ondersteunen bij wijk- en buurtfeesten.

De tekst gaat door onder de video

Vandaag wordt er getuinierd in een matig onderhouden tuin van een Vestia huurder, die daar op haar oude dag zelf niet meer aan toe komt. De groep participerende jongens, een vriendengroep, haal zichtbaar plezier uit het werk. Vanwege het zakcentje, de grappen en grollen die gemaakt worden, maar ook omdat ze graag iets willen betekenen voor hun eigen wijk.

De tekst gaat door onder de tekst

Trots op hun wijk

“De jongens zijn trots op hun wijk, daarom vinden ze het leuk om ook dingen voor hun wijk te doen” vertelt Clint, de jongerenwerker die de jongeren, samen met jeugdcoach Younes van Humanitas, begeleid. De jongerenwerker van JOZ komt voornamelijk
in contact met de jongeren op de voetbalpleintjes in de buurt. “ ‘In plaats van alleen maar voetballen en hangen kunnen jullie ook een zakcentje verdienen, vertel ik ze dan. Daar zien ze dan wel het nut van in.” Humanitas en JOZ houdt ook brainstorm sessies om te ontdekken wat de jongeren zelf willen ondernemen in de wijk. “Zo ontdekken we wat de jongeren zelf willen organiseren, hun gedachtes over de wijk. Meestal zijn dat voetbaltoernooitjes en sport en spel activiteiten voor kinderen.”

Het Jongeren Participatie Project is eind 2020 in verschillende Rotterdamse wijken gestart. In de Afrikaanderwijk zijn de jongeren meestal zes uur per week aan het werk. Op de donderdag werken ze aan de tuinen.