VIDEO | Laboranten Erasmus MC liepen het afgelopen anderhalf jaar nóg een stap harder

De analisten van de afdeling klinische virologie in het Erasmus MC werkten al op hoogspanning voordat de gemiddelde Nederlander door had dat er een probleem op komst was. Claudia Mulders en haar collega-laboranten in het Rotterdamse ziekenhuis moesten door alle coronatesten op sommige piekdagen wel 2.500 samples verwerken. Ter vergelijking: op een reguliere dag verwerkt het team zo’n 250 samples.

Dit jaar wordt de Paul Nijgh-penning niet aan drie, maar aan zes Rotterdammers uitgereikt. De zes Rotterdammers uit de zorg lieten in de bijzondere situatie van het afgelopen anderhalf jaar, samen met duizenden andere medewerkers uit de zorg, zien over uitzonderlijk doorzettingsvermogen, innovatief vernuft en leiderschap te beschikken. In deze serie portretteren we de zes laureaten van de Paul Nijgh-penning. Deze keer worden Claudia Mulders en haar collega-laboranten in het zonnetje gezet.

Bijna 400.000 coronatests uitgevoerd
Van gepubliceerde wetenschappelijke artikelen die internationaal onderzoek bevorderden tot het verwerken van wel 2.500 samples op een dag in de pieken (terwijl dat er normaal 200 tot 300 zijn). De medewerkers van het lab gingen van de reguliere kantoortijden tussen 8 uur en 18 uur, naar zeven dagen per week van 7 uur tot 22 uur in shifts.

Inmiddels zijn er tot eind augustus 2021 in het lab zo’n 386.082 coronatesten (!) uitgevoerd. Deze enorme toename zorgde dan ook voor uitdagingen in logistiek; de samples werden bijvoorbeeld niet meer binnen gebracht met rolkarretjes, maar met pallets en rolcontainers.

“We werden echt geleefd – het woord ‘druk’ is niet eens van toepassing.”

‘Het kwam als een tsunami’
Volgens research analist en laureaat van de Paul Nijgh-penning, Claudia Mulders, was het werk dat is geleverd mogelijk door goed teamwerk. “We werden echt geleefd – het woord ‘druk’ is niet eens van toepassing. Maar, het lukte door goed overzicht te houden, prioriteiten te stellen, veel met elkaar te praten en dingen te blijven checken.”

Daar is Annemiek van der Eijk,Arts-Microbioloog, Viroloog en Medisch Coördinator, het mee eens. “Het kwam als een tsunami, dus het was echt schouders eronder en gaan: er is geen keus. Ik ben expert geworden om mij in dit soort situatie te kunnen inzetten en te kunnen handelen.”

Kijk hier alle afleveringen.

De Paul Nijgh-penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die op een positieve manier impact maken op de stad en haar inwoners. Het bestuur van de stichting kijkt daarbij naar creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen. Dit jaar is er gekozen voor laureaten uit de zorg, die deze kwaliteiten in een uitzonderlijke situatie toonden.
De laureaten komen uit de volgende zes zorgdomeinen: ambulancemedewerkers, GGD-medewerkers, schoonmakers, laboranten, vrijwilligers en IC-verplegers. De Paul Nijgh-penningen worden op woensdag 17 november uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in de burgerzaal van het stadhuis.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Paul Nijgh-penning en met dank aan Erasmus MC.