Video | Marinier Robin loopt 5 marathons in 5 dagen in strijd tegen PTSS

Na zijn uitzending naar Afghanistan liep marinier Robin Imthorn PTSS op. Een Post Traumatische Stress Stoornis ontstaat vaak na een schokkende gebeurtenis die niet goed verwerkt wordt. Hij liep in zijn strijd met de geestesziekte tegen eenzaamheid, onbegrip en schaamte aan, maar kwam er uiteindelijk wel weer bovenop. De marinier liep daarom de afgelopen vijf dagen iedere dag een marathon van de ene militaire kazerne naar de andere. Hij eindigde in Rotterdam bij de Van Ghentkazerne aan het Toepad in IJsselmonde.

Het artikel gaat verder onder de video.

Vijf marathons in vijf dagen
‘He made it!’ prijkt op een van zijn Instagram filmpjes waarop zijn laatste meters te zien zijn als hij de Van Ghentkazerne binnenloopt. Daar staan collega’s, familie en vrienden hem al op te wachten. Sterker nog: zijn dochtertje komt met een grote glimlach en open armen op hem afgerend. Trots zijn ze allemaal, want Robin zelf worstelt ook met PTSS. “Ik heb het zelf ervaren en ben er nu gelukkig goed uitgekomen. Maar ik merkte in die tijd dat het niet makkelijk te bespreken was. Ik ervaarde schaamte en eenzaamheid. Dat deed mij beseffen dat ik het graag bespreekbaar wil maken”, vertelt Robin Imthorn over het ontstaan van zijn idee om vijf marathons in vijf dagen te gaan lopen. Hij liep van kazernes in Amsterdam naar Amersfoort, Doorn, Ede, Arnhem, Nijmegen, Oirschot, Gilze, Breda naar Rotterdam. Elke dag liep hij dus de marathonafstand van iets meer dan 42 kilometer.

‘Het moet genormaliseerd worden’

Hij wil PTSS niet alleen bespreekbaar maken, maar ook gewoon geld ophalen voor goede doelen die de strijd tegen PTSS aangaan. “Voor stichting PTSS, Stichting Survivor en Commando & Family Foundation heb ik geld opgehaald. Het moet gewoon genormaliseerd worden. Dat het ritje naar de psycholoog net zo normaal wordt als naar de dokter, of de fysiotherapeut”, besluit hij.