Video | Op kraamvisite in het Ruigeplaatbos: Beschuit met muisjes voor Schotse hooglanders

In verschillende Rotterdamse parken zijn de afgelopen weken Schotse hooglanders geboren. Zo zijn in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet twee kalfjes te bewonderen. Boswachter Alisa Troost laat aan OPEN Rotterdam zien hoe je op een veilige manier op kraambezoek kan gaan.

Tekst gaat verder onder de video.

Er wordt aangeraden om te allen tijde 25 meter afstand te houden van de dieren. Daarnaast kan het nemen van selfies met de hooglanders gevaarlijk zijn. Schotse hooglanders zijn kalme dieren, maar volgens Alisa moet je altijd oppassen als je bij ze in de buurt komt. “We zeggen expres niet dat ze mak zijn, want het zijn nog steeds wilde dieren.” Hoewel ze niet agressief zijn kunnen ze soms met hun kop schudden om vliegen weg te jagen, waardoor je geraakt kan worden door de hoorns. “De kop en de staart fungeren allebei als vliegenmepper”, zegt Alisa.

De Schotse hooglanders zijn naast het Ruigeplaatbos in het Schiebroekse park en het Oudelandsepark te zien. Ze begrazen deze parken en dat zorgt voor een goede biodiversiteit. “Als de koe in een kuil stapt en een vogel hierin poept, groeit er uiteindelijk een boom”, aldus de boswachter.

Op haar vijftigste maakte Alisa een carrièreswitch van verzorger op de kinderboerderij naar boswachter. Als eerste vrouwelijke boswachter van Rotterdam controleert ze de verschillende kuddes hooglanders. Ze telt onder meer de koeien, voert deze bij in de winter en eens per jaar vangt ze ze zodat de dierenarts de gezondheid van de dieren kan checken.